Έκκληση για διεθνή προστασία των αμάχων στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας όπου σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και λιποτάκτες ενώ σφυροκοπείται και πολιορκείται από  δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ απηύθυνε η συριακή αντιπολίτευση.

Χαρακτηρίζοντας τη Χομς «πληγείσα πόλη», το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ζήτησε από τον ΟΗΕ, την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης και από διεθνείς και αραβικές οργανώσεις «να λάβουν μέτρα για να σταματήσουν τις σφαγές που διαπράττει το καθεστώς στη Χομς εξασφαλίζοντας μια διεθνή προστασία των πολιτών».

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συσπειρώνει στους κόλπους του την πλειοψηφία των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, ζητεί «την άμεση αποστολή Αράβων και διεθνών παρατηρητών στη Χομς για να επιβλέψουν την κατάσταση στην πόλη αυτή και να εμποδίσουν το καθεστώς να συνεχίσει να διαπράττει τα βάρβαρα εγκλήματά του».

Σύμφωνα με συριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πριν από τα ξημερώματα σήμερα ευρείας κλίμακας επίθεση στην Χομς, η οποία πολιορκείται εδώ και πέντε ημέρες, ενώ δολοφονίες διαπράχθηκαν από πιστές στο καθεστώς πολιτοφυλακές. «Πτώματα κείτονται στους δρόμους», τόνισε.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι ο συριακός στρατός βομβάρδισε «με το βαρύ πυροβολικό, με ρουκέτες και με αεροπλάνα», κατοικημένες συνοικίες.

«Οι περισσότερες συνοικίες της Χομς βομβαρδίζονται από τα ξημερώματα. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε όλες τις συνοικίες, κυρίως στην Μπάμπα ‘Αμρο, την οποία σφυροκοπούν εδώ και πέντε ημέρες», τόνισαν οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν τη νύχτα στη Χομς ανάμεσα σε στρατιώτες και λιποτάκτες με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και στα δυο στρατόπεδα.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος κατηγορεί τη Δαμασκό ότι δε σεβάστηκε τις δεσμεύσεις της όσον αφορά το σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότειναν τα μέλη της, ανακοίνωσε τη σύγκληση συνόδου για τη Συρία, στις 12 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει το καθεστώς την άγρια επίθεση κατά της Χομς και να επιτρέψει τη μεταφορά εκεί τροφίμων και φαρμάκων.