Την άποψη πως τα μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις που έκανε για το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο και την ανάγκη να ξαναγραφτούν τα βιβλία της γερμανικής Ιστορίας ώστε να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στους Γερμανούς θύματα, εξέφρασε ο Μπγιορν Χέκε, ανώτερο στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Η ομιλία που έκανε χθες ο επικεφαλής του AfD στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, προκάλεσε οργή σε όλη την Γερμανία, με ένα μέλος του αριστερού κόμματος Ντι Λίνκε να προχωρεί σε καταγγελία του Χέκε για υποκίνηση μίσους.

«Οι Γερμανοί είναι ο μόνος λαός στον κόσμο που έχτισαν ένα μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσας», τόνισε στην ομιλία του ο Χέκε προς νεαρά μέλη του κόμματος στην Δρέσδη, από όπου προέρχονται πολλοί υποστηρικτές του ισλαμοφοβικού, αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida.

Το σχόλιο αυτό και οι επισημάνσεις του για τις συμπεριφορές των Γερμανών στην ενοχή του Ολοκαυτώματος προκάλεσε τον Γερμανό αντικαγκελάριο και πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώσει ότι ανατρίχιασε όταν άκουσε την ομιλία.

«Ποτέ, μα ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να ανεχτούμε την δημαγωγία ανθρώπων όπως του Μπγιορν Χέκε», υποστήριξε ο Γκάμπριελ.

Ο Χέκε με ανακοίνωσή του όμως τόνισε η οποιαδήποτε ερμηνεία ότι επέκρινε την παρουσία μνημείου Ολοκαυτώματος αποτελεί «μια κακοήθη και σκόπιμη παρερμηνεία δυσφήμισης αυτού που στην πραγματικότητα είπε», σημειώνοντας ότι δήλωσε ότι το Ολοκαύτωμα αποτέλεσε μια ατίμωση και η Γερμανία έχει ένα μνημείο για αυτό. «Πού είναι το κακό στην δήλωση αυτή;», πρόσθεσε.

«Στην ομιλία μου στην Δρέσδη θέλησα να αναρωτηθώ πώς οι Γερμανοί εξετάζουν την Ιστορία μας», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως υπάρχουν και άλλες οπτικές της Ιστορίας της Γερμανίας παράλληλα με την ενοχή, όπως ο Μαρτίνος Λούθηρος, ποιητές και συνθέτες.

«Αυτή η γελοία πολιτική συμφιλίωσης με το παρελθόν, μας καθιστά ανάπηρους. Χρειαζόμαστε μια μεταβολή 180 μοιρών στην πολιτική της μνήμης», τόνισε στην ομιλία του.

Η επαναχάραξη της εκπαίδευσης που επιβλήθηκε στην Γερμανία έπειτα από το 1945 έχει οδηγήσει στο ξερίζωμα των Γερμανών, υποστήριξε. «Δεν υπάρχουν πλέον Γερμανοί θύματα, μόνο Γερμανοί θύτες», τόνισε.

Ο Ντίτερ Ντεμ βουλευτής του Ντι Λίνκε δήλωσε πως κατήγγειλε τον Χέκε για υποκίνηση του μίσους και τόνισε πως ο Χέκε αποθρασύνθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που απέρριψε την προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια να απαγορευτεί το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD).

Γερμανοί βουλευτές, οι περισσότεροι προερχόμενοι από το κόμμα των Πρασίνων και από το SPD με δηλώσεις τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδοκίμασαν τα σχόλια του στελέχους του AfD.