«Άδικη» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν την αντιμετώπιση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild, ο Ερντογάν δηλώνει: «Η Τουρκία αντιμετωπίζεται με άδικο τρόπο. Από τότε που ανέλαβα πρωθυπουργός, η ΕΕ δέχτηκε 12 χώρες, εκ των οποίων την ελληνική πλευρά της Κύπρου. Από τότε που διοικούν η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δεν προσκλήθηκα ούτε μια φορά στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής».

Ήδη χθες, Τετάρτη, ο Ερντογάν είχε δηλώσει στις στήλες της ίδιας εφημερίδας ότι οι «Γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει να έκαναν περισσότερα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς αυτό θα προωθούσε μαζικά την ενσωμάτωση» των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. Στα τρία εκατομμύρια των Τούρκων ή πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία, 700.0000 έχουν τη γερμανική υπηκοότητα.

Όταν ρωτήθηκε για την ελληνική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη και κυρίως την ευρωζώνη, ο Ερντογάν ήταν πολύ επιφυλακτικός. «Παρατηρούμε με λύπη τα δεινά που υφίσταται η Ελλάδα» είπε ο Ερντογάν τονίζοντας ότι οι τρεις διαδοχικοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας: ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι «φίλοι» του.

Συνεπώς, τονίζει πως δεν έχει καμιά πρόθεση να εμπλακεί σε οτιδήποτε αφορά το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας: «Δεν θα κάνουμε τίποτε που θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Τουρκία».

«Από τότε που ανέλαβα την πρωθυπουργία, το δημόσιο χρέος από 73% του ΑΕΠ που ήταν μειώθηκε στο 45%. Δεν θα παρεκκλίνουμε από τη δημοσιονομική μας πειθαρχία», επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός.