Τον εντοπισμό 12.300 τόνων ουρανίου στα κεντρικά της Ιορδανίας ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva καθώς η χώρα αναζητεί τρόπο αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της.

Η εταιρία Jordan French Uranium Mining Company, κοινή επιχείρηση της Areva και της Jordan Energy Resources Inc., ανακοίνωσε επίσης πως είναι «βέβαιη ότι θα βρει ένα στρατηγικό κοίτασμα μεγαλύτερο των 20.000 τόνων ουρανίου από σήμερα ως τα τέλη του έτους». Πρόσθεσε ότι «το κοίτασμα είναι ουσιώδες για την αύξηση των πόρων σε πυρηνικά καύσιμα της Ιορδανίας στο μέλλον», σύμφωνα με το πρακτορείο Petra.

Το βασίλειο, το οποίο εισάγει το 95% της ενέργειας που χρειάζεται και είναι μια από τις χώρες με τους λιγότερους υδάτινους πόρους στον πλανήτη, σκοπεύει να αξιοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού καθώς και για την αφαλάτωση νερού.

Εκτιμάται ότι διαθέτει 1,2 δισεκατομμύριο τόνους σε αποθέματα φωσφορικού άλατος, που περιέχουν 130.000 τόνους ουρανίου.

Η Ιορδανία αναμένεται να αποκτήσει τον πρώτο της πυρηνικό αντιδραστήρα με τη βοήθεια κάποιου διεθνούς εταίρου κι αναμένεται να ανακοινώσει εντός του Νοεμβρίου ποια εταιρία θα αναλάβει την κατασκευή του.

Τρεις εταιρίες συμμετέχουν στον διαγωνισμό: η Atmea (των Areva-Mitsubishi), η ρωσική Atomstroyexport και η καναδική AECL.

Η Ιορδανία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις βροχές για να αποταμιεύει νερό και να καλύπτει τις ανάγκες της, που αναμένεται να ανέλθουν σε 1,6 δισ. κυβικά μέτρα το 2015.