Λιχουδιές με άρωμα Κύπρου θα απολαύσει η βασίλισσα Ελισάβετ κατά την επίσκεψή της στην Αυστραλία κι αυτό χάρη σε έναν έλληνα σεφ που επελέγη να μαγειρέψει για αυτήν.

Το ελληνοκυπριακό μενού θα προσφερθεί στην Ελισάβετ στο επίσημο δείπνο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που θα γίνει αυτό το μήνα στην Πέρθη της Αυστραλίας.

Ο έλληνας σεφ ονομάζεται Κώστας Σιμάτος και είναι ο επικεφαλής της αφρόκρεμας των σεφ που θα επιμεληθούν το δείπνο και, όπως λέει, η αποστολή του δεν είναι εύκολη.

«Το δείπνο θα έχει αυστραλιανό χρώμα. Ορεκτικά, θαλασσινά (γαρίδες, αστακούς κ.α.) και από κρέας μόνο αρνάκι. Το χοιρινό και το βοδινό δεν είναι στο μενού επειδή κάποιοι από τους ηγέτες είτε δεν τρώνε το χοιρινό (μουσουλμάνοι) είτε δεν τρώνε το βοδινό (Ινδοί)». Η κυπριακή κουζίνα θα «εκπροσωπηθεί» από το χαλούμι, που θα σερβιριστεί μαζί με καρπούζι.

Ο 42χρονος Κώστας Σιμάτος γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και οι γονείς του προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο. (O πατέρας είναι Κεφαλλονίτης και η μητέρα Κύπρια). Μετά τις σπουδές του εργάστηκε στη Νότια Αφρική και ακολούθως στα Χίλτον του Κουβέϊτ «την εποχή που έκανε την εισβολή ο Χουσεϊν».

Εκεί έφτασε να μαγειρεύει και για την βασιλική οικογένεια του Κουβέϊτ. Από το 1994 εγκαταστάθηκε στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας και αν και έχει μαγειρέψει για πολλές διασημότητες από όλο τον κόσμο, χαρακτηρίζει το δείπνο της 29ης Οκτωβρίου «την πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του».