Με κλειστές συγκεντρώσεις στην Ουάσιγκτον γιορτάζουν οι νεοναζί την εκλογική νίκη του Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ.  Φωνάζουν «Χειλ Τραμπ» και «Ζήτω η νίκη μας» κατά το ναζιστικό «Sieg heil» και βγάζουν πύρινους λόγους για τον φυλετικό διαχωρισμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, οι νεοναζί παίρνουν… θάρρος από τις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν όπως ο γνωστός για τις αντισημιτικές του δηλώσεις Στιβ Μπάνον, τον πρώην διευθυντή του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart που θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις της «εναλλακτικής δεξιάς».

Είναι γνωστό, άλλωστε, πως στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών στη διακυβέρνηση ο Τραμπ προετοιμάζει, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση αδειών εργασίας για μετανάστες, η ακύρωση των περιορισμών στην παραγωγή ενέργειας αλλά και η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία εμπορίου.

Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν από τον εκλεγμένο πρόεδρο να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά οργάνωση τα μέλη της οποία χαιρετούσαν ναζιστικά και η οποία δηλώνει ότι αισθάνεται μια «βαθιά σχέση» με τον πολυεκατομμυριούχο μεγιστάνα.

«Ο κ. Τραμπ, που έβγαλε αυτήν την ομάδα από τη σκιά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, έχει καθήκον να αποκηρύξει χωρίς αμφισημίες την τοξική προπαγάνδα της», γράφει στο σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα New York Times

Το συνέδριο αυτό, που είχε προγραμματιστεί πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, οργανώθηκε σε ένα συνεδριακό κέντρο, δυο βήματα από τον Λευκό Οίκο, από την ακροδεξιά ομάδα «Ινστιτούτο Εθνικής Πολιτικής» (NPI)με πρωταγωνιστή τον  Ρίτσαρντ Σπένσερ που φώναζε στο κλείσιμο της ομιλίας «Χάιλ Τραμπ».

Στην πρόσκλησή του το NPI έγραφε: «Θα θυμόμαστε ίσως τους 12 τελευταίους μήνες σαν τη χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ (…) και τη χρονιά της εναλλακτικής δεξιάς», της «alt-right», ενός ακροδεξιού κινήματος που αναδύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Ήταν μια χρονιά που «περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ εντάχθηκαν στο κίνημά μας και οι ιδέες μας άρχισαν να διεισδύουν στο ευρύτερο κοινό», συνέχιζε η πρόσκληση.

Μιλώντας στη New York Times, ο Σπένσερ είπε ότι δεν θεωρεί πως ο εκλεγμένος πρόεδρος ανήκει σε αυτό το κίνημα. «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια φυσική σύνδεση, ή θα μπορούσαμε να πούμε, μια βαθύτερη σύνδεση, με τον Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που απλώς δεν είχαμε με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων», πρόσθεσε.

«Εάν ο Τραμπ δεν κάνει κάτι πιο δυναμικό για να αποκηρύξει τους νεοναζιστές υποστηρικτές του, εκείνοι θα συνεχίσουν την αλαζονική πορεία τους προς το ευρύτερο κοινό», υποστήριξε σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post ο Ντέινα Μίλμπανκ, καλώντας και αυτός τον Τραμπ να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα.

Ωστόσο ο πρώην αντίπαλός του στις προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Αφροαμερικανός νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον, που πλέον στηρίζει τον Νεοϋορκέζο μεγιστάνα, εκτίμησε σήμερα ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος για εκείνους που τον στηρίζουν. «Δεν είδα κανέναν να κατηγορεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα όταν οι Μαύροι Πάνθηρες έκαναν διάφορα», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Daily Beast.