Ξεκίνησε σήμερα ερήμην η δίκη του ολλανδού ακροδεξιού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος κατηγορείται για διακρίσεις και υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Ο δικηγόρος του Γκέερτ-Γιαν Κνουπς διάβασε τη δήλωση του Βίλντερς, στην οποία ο πολιτικός εξηγεί ότι επέλεξε να μην παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου. «Είναι μια πολιτική δίκη και αποφάσισα να μην είμαι παρών. Είναι δικαίωμά μου ως πολιτικός να εκφράζομαι αν υπάρχει πρόβλημα στην Ολλανδία», ανέφερε ο ακροδεξιός πολιτικός στην ανακοίνωσή του.

Το δικαστήριο του Σίπχολ κοντά στο Άμστερνταμ θα δικάσει τον 53χρονο Βίλντερς για τη δήλωση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ότι θέλει «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία.

Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει ως τις 25 Νοεμβρίου, αφορά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Βίλντερς μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014 στη Χάγη. Τότε ο πολιτικός ρωτήσει τους οπαδούς του αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και στην Ολλανδία».

Μπροστά σ’ ένα πλήθος που φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», ο πολιτικός είχε απαντήσει χαμογελώντας: «θα το φροντίσουμε». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του «το μόνο που έκανε με τη δήλωσή του αυτή ήταν να προβάλλει το πρόγραμμα του κόμματός του».

Οι δηλώσεις αυτές του Βίλντερς είχαν προκαλέσει σκάνδαλο και είχαν απομακρύνει πολλούς ψηφοφόρους από το λαϊκιστικό κόμμα του, ενώ είχαν κατατεθεί περισσότερες από 6.400 προσφυγές σε βάρος του από πολίτες και οργανώσεις.

Σήμερα, τουλάχιστον 56 πρόσωπα και πέντε ενώσεις δηλώνουν θύματα των δηλώσεων αυτών και τουλάχιστον 34 πρόσωπα έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ως μάρτυρες ενόψει της δίκης, όπως ανακοινώθηκε από τους δικαστές.

Αν κριθεί ένοχος ο Βίλντερς μπορεί να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια ή σε πρόστιμο μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς πιο πιθανό είναι να του ζητηθεί να εκτελέσει κοινωνική εργασία ή ένα πιο μικρό πρόστιμο. Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη του Βίλντερς με ανάλογες κατηγορίες. Το 2011 είχε αθωωθεί.