Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον βρέθηκαν μαζί σε φιλανθρωπικό δείπνο που διοργανώθηκε χθες το βράδυ. Ο Τραμπ αστειεύτηκε με το ενδεχόμενο να στείλει την Κλίντον στη φυλακή, ενώ η ίδια αναφέρθηκε στα σχόλια που έχει κάνει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος για τις γυναίκες, προσπαθώντας να εκτιμήσει πώς θα βαθμολογούσε την ελκυστικότητα του Αγάλματος της Ελευθερίας μεταξύ τεσσάρων και πέντε βαθμών, χαριτολογώντας με την κλίμακα αξιολόγησης της ελκυστικότητας των γυναικών που έχει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος.

Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στη διάρκεια του επίσημου γεύματος στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του πρώην κυβερνήτη της πολιτείας Alfred E. Smith, ενώ δεν είχε συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεσή τους προχθές το βράδυ στο Λας Βέγκας.

Πρόκειται για ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ενώ προσφέρει στους προεδρικούς υποψηφίους ένα διάλειμμα από την ένταση του προεκλογικού αγώνα. Ωστόσο, οι Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον δεν έχασαν την ευκαιρία να κάνουν καυστικά σχόλια, αντανακλώντας το κλίμα πολιτικής πόλωσης και σαρκασμού που χαρακτηρίζει τις συνήθως προσωπικές τους αντιπαραθέσεις στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας και ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι την 8η Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ μίλησε πρώτος, δοκιμάζοντας τα νεύρα των παρευρισκόμενων στο δείπνο, ενώ χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «διεφθαρμένη» για τη Χίλαρι Κλίντον. «Παρά την ένταση της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης που είχα με την πολιτική αντίπαλό μου, χθες το βράδυ, αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ευγενικοί ο ένας απέναντι στον άλλον. Λίγο πριν βγούμε στη σκηνή, η Κλίντον έπεσε τυχαία πάνω μου, ζητώντας μου ευγενικά συγγνώμη. Εγώ ευγενικά αποκρίθηκα «θα σου μιλήσω γι’ αυτό, μετά την εκλογή μου», είπε ο Τραμπ, ενώ οι υποστηρικτές του στις προεκλογικές ομιλίες του συνηθίζουν να ζητούν την προφυλάκιση της Κλίντον.

Τα σχόλια της Κλίντον περιείχαν θετικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και χλεύη, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών να βρίσκεται στα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Τραμπ για τις γυναίκες. Η Κλίντον αστειεύτηκε με ένα σχόλιο που είχε κάνει ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το 2002, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες γίνονται λιγότερο ελκυστικές μετά τα 35.

«Ο Ντόναλντ κοιτάει το Άγαλμα της Ελευθερίας και δίνει βαθμολογία 4 ίσως και 5 εάν αφαιρεθεί ο πυρσός και το στεφάνι και παράλληλα αλλάξει και το χτένισμα», δήλωσε η Κλίντον για το σύμβολο της Νέας Υόρκης. «Τώρα που το σκέφτομαι, ξέρετε ποιος θα μπορούσε να είναι ένας καλός αριθμός για μία γυναίκα; Το 45», συμπλήρωσε η Κλίντον, καθώς ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στις 8 Νοεμβρίου θα είναι ο 45ος πρόεδρος στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ και η Κλίντον κάθισαν σχεδόν δίπλα-δίπλα στο δείπνο ενώ στη μεταξύ τους θέση καθόταν ο καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν, Αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι αντάλλαξαν χειραψίες, πράγμα που απέφυγαν στην τηλεοπτική αντιπαράθεση της Τετάρτης.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε ποσό 6 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο θα διατεθεί για φιλανθρωπίες της Καθολικής Εκκλησίας που υποστηρίζουν παιδιά, ενώ σε κάποια στιγμή της εκδήλωσης ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κλίντον «προσποιείται ότι δε μισεί τους καθολικούς».

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αναφέρθηκε σε ηλεκτρονικά μηνύματα από αυτά που έχουν υποκλαπεί από τον ηλεκτρονικό λογαριασμό του προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον Τζον Ποντέστα και στα οποία στελέχη της προεκλογικής της εκστρατείας φέρονται να ασκούν κριτική και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, που αποδέχονται τον καθολικισμό ως το πιο «πολιτικά αποδεκτό» θρησκευτικό δόγμα μεταξύ των κοινωνικά συντηρητικών θρησκειών.

Οι δηλώσεις του Άλφρεντ Σμιθ, που ήταν ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης περιέγραψαν την ένταση εντός της αίθουσας, αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία: «Είναι μία προεκλογική εκστρατεία για τα βιβλία της ιστορίας, αλλά και της ψυχιατρικής», τόνισε με νόημα.

Πρόβλημα χρηματοδότησης αντιμετωπίζει η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, θα καταγραφεί ως ο προεδρικός υποψήφιος με το πιο χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης των τελευταίων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ο Τραμπ εισήλθε στον τελευταίο μήνα της προεκλογικής εκστρατείας χωρίς την οικονομική ρευστότητα που απαιτείται για την προσέλκυση των στελεχών, αλλά και της διαφημιστικής καμπάνιας, που απαιτείται για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος σε βάρος του, σε αντίθεση με την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι την 8η Νοεμβρίου, ο Τραμπ δεν έχει το χρόνο να συγκεντρώσει την οικονομική ρευστότητα που απαιτείται προκειμένου να εξυπηρετηθεί το οικονομικό κόστος μιας επιθετικής προεκλογικής καμπάνιας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει ποσό 163 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του, έναντι του ποσού των 449 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει στα ταμεία της η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που δε χάνει ευκαιρία αναφοράς στον προσωπικό του πλούτο, είχε υποσχεθεί τη διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων από τους προσωπικούς λογαριασμούς του, ώστε να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του. Ωστόσο, πέρα από τα 163 εκατομμύρια δολάρια που έχει συγκεντρώσει από τους υποστηρικτές του, χρηματοδότησε με 47,5 εκατομμύρια δολάρια τη συμμετοχή του στους προκριματικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ από τότε, έχει χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό του αγώνα, με 8,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το πρόβλημα χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ προκλήθηκε από μια σειρά κρίσεων που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει, με συνέπεια πλούσιοι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να αρνηθούν να τον συνδράμουν οικονομικά. Η κατάσταση που έχει προκύψει έρχεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη γενικότερη αρνητική προεκλογική πορεία του Τραμπ, έναντι της 8ης Νοεμβρίου σε δύο βασικές διαστάσεις της προεκλογικής του εκστρατείας, των στελεχών του, αλλά και των διαφημίσεων.

Για τις προσλήψεις προσωπικού, ο Τραμπ έχει ξοδέψει 5 εκατομμύρια δολάρια, σε αντίθεση με την Κλίντον που έχει διαθέσει περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια. Ο Τραμπ είχε 168 στελέχη στη λίστα πληρωμών του το Σεπτέμβριο, που ήταν σχεδόν τα διπλάσια από τα 82 που είχε τον Αύγουστο. Επιπρόσθετα, ο Τραμπ έχει δαπανήσει 5 εκατομμύρια δολάρια για τις πληρωμές των κατά περίσταση συμβούλων και εργαζομένων στην προεκλογική του εκστρατεία, που δε συμπεριλαμβάνονται στον βασικό κορμό των στελεχών που απασχολεί.

Από την άλλη μεριά, η Κλίντον απασχολούσε 815 εργαζόμενους στην προεκλογική εκστρατεία της, το Σεπτέμβριο.

Στον τομέα της διαφήμισης, ο Τραμπ έχει δαπανήσει 48,7 εκατομμύρια δολάρια, με το διαφημιστικό κόστος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον να έχει φτάσει στα 204 εκατομμύρια δολάρια, δίνοντας της την ευκαιρία να διατηρεί ουσιαστικό πλεονέκτημα στις ραδιοτηλεοπτικές διαφημίσεις, με έμφαση στις πολιτείες άμεσου εκλογικού ενδιαφέροντος για τους Δημοκρατικούς. Στις αρχές της εβδομάδας, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον ανακοίνωσε την επιπλέον απόφαση δαπάνης 2 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αριζόνα, λαμβάνοντας μία απόφαση της τελευταίας στιγμής, στην προσπάθεια αλλαγής των προεκλογικών ισορροπιών, σε μία πολιτεία που βρίσκεται παραδοσιακά υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

Συνολικά ο Τραμπ είχε ξοδέψει 190 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έναντι προεκλογικής δαπάνης 401 εκατομμυρίων δολαρίων της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον.

Οι προεκλογικές εκστρατείες των δύο υποψηφίων μπορούν να λαμβάνουν προσωπικές δωρεές άνω των 5.400 δολαρίων, αλλά και επιταγές με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά τα οποία στη συνέχεια μοιράζονται μεταξύ της κεντρικής προεκλογικής τους εκστρατείας και άλλων δράσεων σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.