Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απάλλαξαν από τα καθήκοντά τους 109 στρατιωτικούς δικαστές σήμερα, γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας, επεκτείνοντας περαιτέρω το κύμα απομακρύνσεων από τον κρατικό μηχανισμό δεκάδων χιλιάδων δημοσίων λειτουργών, στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στα μέσα Ιουλίου.

Η Άγκυρα διατείνεται ότι το κύμα απομακρύνσεων, καθαιρέσεων και συλλήψεων έκτοτε έχει στόχο την εκρίζωση από τον κρατικό μηχανισμό των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο χαρακτηρίζει εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο Γκιουλέν αρνείται ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας πάνω από 240 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες άμαχοι, σκοτώθηκαν καθώς οι στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης για να βομβαρδίσουν κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Περίπου 32.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και 100.000 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, των δημόσιων υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί και άλλοι έχουν είτε απομακρυνθεί από τις θέσεις τους ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων.

Η σημερινή κίνηση του υπουργείου Άμυνας, η οποία γνωστοποιήθηκε μέσω Twitter, αύξησε τον αριθμό των στρατιωτικών δικαστικών που έχουν καθαιρεθεί στους 209 από τους συνολικά 468 που υπηρετούσαν πριν από το πραξικόπημα, σύμφωνα με το ιδιωτικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Doğan.

Ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποτάχθηκαν είναι οι τέως νομικοί σύμβουλοι των αρχηγών των γενικών επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας.

Έχουν εκφραστεί ανησυχίες από διάφορες πλευρές για τις συνέπειες που θα έχουν οι αποπομπές αυτές στους κρατικούς θεσμούς. Εξάλλου, η διοίκηση του τουρκικού λιμενικού σώματος σήμερα δημοσιοποίησε στον ιστότοπο της μια προκήρυξη με την οποία ζητεί 760 νέα στελέχη.

Στην προκήρυξη αυτή αναφέρεται ότι θα προσληφθούν 50 αξιωματικοί, 105 υπαξιωματικοί και 605 μόνιμα μέλη του λιμενικού σώματος, ενώ τονίζεται πως όσοι υποβάλουν αιτήσεις δεν πρέπει να έχουν καμιά σύνδεση με οποιαδήποτε «τρομοκρατική οργάνωση και νόμιμες ή παράνομες προεκτάσεις της».

Χθες Τετάρτη οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος άλλων 215 αστυνομικών, ενώ το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις απέταξαν άλλα 200 και πλέον μέλη του προσωπικού τους.

Οι εκκαθαρίσεις στον στρατό της Τουρκίας—τον δεύτερο μεγαλύτερο του NATO—είχαν αποτέλεσμα την απόταξη χιλιάδων στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 40% των στρατηγών.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να αναμορφώσει τον τουρκικό στρατό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Το τουρκικό λιμενικό υπήχθη στον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών και ο επικεφαλής του καθαιρέθηκε.

Η Τουρκία επιμένει να ζητεί την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε εξάλλου σήμερα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα που έχει το αίτημα της Άγκυρας να εκδοθεί ο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η τουρκική κυβέρνηση απαιτεί την άμεση έκδοση του ιεροκήρυκα από τις αμερικανικές αρχές, ωστόσο η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι μελετά τα στοιχεία τα οποία της έχουν στείλει οι τουρκικές αρχές.