Η Ιαπωνία θα αρχίσει μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες το ετήσιο κυνήγι της φάλαινας στην Ανταρκτική ενισχύοντας την ασφάλεια των φαλαινοθηρικών της που απειλούνται με παρενόχληση από τους υπερασπιστές των φαλαινών, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Αλιείας.

«Η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει την ερευνητική εκστρατεία της για τις φάλαινες ενισχύοντας τα μέτρα κατά των πράξεων δολιοφθοράς, πράγμα που σημαίνει πως θα αναπτύξει πλοία συνοδείας», ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Δασών και Αλιείας Μισιχίκο Κάνο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Τόκιο είχε για πρώτη φορά συντομεύσει κατά ένα μήνα την περίοδο φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική, ενώ τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά είχαν σκοτώσει μόνο το ένα πέμπτο των φαλαινών που υπολόγιζαν. Οι ιαπωνικές αρχές είχαν δηλώσει πως το γεγονός οφειλόταν στις παρενοχλήσεις της οργάνωσης Sea Shepherd.

Η Sea Shepherd είχε στείλει επιτόπου πολλά πλοία για να παρενοχλούν τα φαλαινοθηρικά, ρίχνοντας «βόμβες» βρώμας στα καταστρώματα των ιαπωνικών πλοίων, μπλοκάροντας τις έλικές τους με τη βοήθεια σχοινιών και παρεμβαλλόμενα ανάμεσα στα ιαπωνικά σκάφη και τη λεία τους.

Οι χώρες που προστατεύουν τις φάλαινες και οι οικολόγοι καταγγέλλουν την επιστημονική φαλαινοθηρία ως συγκαλυμμένη εμπορική φαλαινοθηρία.

«Η Ιαπωνία θα ήθελε μεσοπρόθεσμα να αρχίσει και πάλι την εμπορική φαλαινοθηρία. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε την επιστημονική έρευνα», υπογράμμισε ο Κάνο.