Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ εξέδωσε χθες ένα διάταγμα με το οποίο ενέκρινε την αναθεώρηση μιας σειράς άρθρων του Συντάγματος της χώρας, εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο του Αμάν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ιορδανίας, απαιτώντας να παραιτηθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρούφ Μπαχίτ και να διαλυθούν και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Η αναθεώρηση που ενέκρινε χθες ο μονάρχης του χασεμιτικού συμβουλίου προβλέπει, μεταξύ άλλων, να δικάζονται υπουργοί από πολιτικά δικαστήρια, την εγκαθίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επίβλεψη των εκλογών από ένα ανεξάρτητο σώμα.

Οι νέες διατάξεις του θεμελιώδους νόμου της Ιορδανίας, τις οποίες πρότεινε μια επιτροπή που συνέστησε ο μονάρχης έπειτα από μήνες διαδηλώσεων που άντλησαν έμπνευση από τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, είναι σχεδιασμένες ώστε να συμπληρώσουν σειρά νέων νομοθετημάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τα πολιτικά κόμματα.

Τα δύο σώματα της βουλής, ύστερα από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, αποφάσισαν να διατηρήσουν το θεσμό των Δικαστηρίων Κρατικής Ασφαλείας, στα οποία θα εκδικάζονται υποθέσεις εσχάτης προδοσίας, τρομοκρατίας και πλαστογραφίας του εθνικού νομίσματος.

Το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που θεωρείται η σημαντικότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, έχει απειλήσει να απόσχει από τις μελλοντικές εκλογές εάν η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν συμπεριλάβει τον περιορισμό των εξουσιών του βασιλιά, ειδικά όσον αφορά τον διορισμό του πρωθυπουργού.

Ακόμη, η Αδελφότητα αξιώνει οι εκλογές να οδηγούν στο σχηματισμό κυβερνήσεων από την πλειοψηφία στην κάτω βουλή. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η πολιτική της πτέρυγα –το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης– καλεί επίσης να καταργηθούν τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας και τα μέλη της άνω βουλής να εκλέγονται και όχι να διορίζονται από τον μονάρχη.

Εγχώρια ΜΜΕ εκτιμούν ότι η υιοθέτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος από τον Αμπντάλα ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο σε μια πιθανή αντικατάσταση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.