Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν επέκρινε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις δηλώσεις του περί «εθνοκάθαρσης» των Εβραίων, όταν υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν ένα κράτος στο οποίο δεν θα υπάρχει καθόλου εβραϊκός πληθυσμός, με τον Γ.Γ. των ΗΕ να τονίζει ότι πρόκειται για μια «απαράδεκτη και εξοργιστική» απεικόνιση όσων αντιτίθενται στους ισραηλινούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη, που αποτελεί πατρίδα για περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίους.

«Θα είμαι απολύτως ξεκάθαρος: οι εποικισμοί είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο. Η κατοχή, αποπνικτική και καταπιεστική, πρέπει να τερματιστεί», τόνισε ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, χαρακτηρίζοντας αποκρουστικές τις δηλώσεις του Νετανιάχου.

Την περασμένη Παρασκευή με βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των Παλαιστινίων να απομακρυνθούν οι Εβραίοι έποικοι από τη Δυτική Όχθη, κάτι που εξίσωσε με «εθνική εκκαθάριση».

Η Ελίζαμπεθ Τριντό, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το βίντεο την Παρασκευή το βράδυ, χαρακτήρισε «ανάρμοστα» τα όσα είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν βοηθούν».

Οι περισσότερες χώρες θεωρούν παράνομους τους εποικισμούς του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη και ένα εμπόδιο προς την ειρήνη. Το Ισραήλ απορρίπτει αυτή την θέση, υποστηρίζοντας ότι οι Εβραίοι ζουν στην περιοχή για χιλιάδες χρόνια.

Παράλληλα με τους κατά εκτίμηση 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίους στην Δυτική Όχθη, σύμφωνα με υπολογισμούς της CIA Factbook, περίπου 371.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στην Δυτική Όχθη έως τον Ιούλιο του 2015. Κανένας από τους υπολογισμούς αυτούς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι στο μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης δεν θα επιτραπεί ούτε σε έναν ισραηλινό έποικο να εγκατασταθεί εντός της επικράτειας.