Με επιστολή του προς τους βουλευτές στο Πεκίνο, ο κινέζος διαφωνών Χου Ζία, ζήτησε να μην προχωρήσουν στην έγκριση νομοσχεδίου, το οποίο θα επιτρέπει στις αρχές να κρατούν άτομα σε μυστικές τοποθεσίες για διάστημα ακόμη και έξι μηνών.

«Αυτά τα μυστικά κέντρα κράτησης, για τα οποία οι αρχές δε δίνουν καμία πληροφορία, είναι ένα οδυνηρό μαρτύριο για τους γονείς, τη γυναίκα και τα παιδιά του συλληφθέντος», δήλωσε ο Χου Ζία.

Ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο, αφού έμεινε στη φυλακή για περισσότερα από τρία χρόνια καθώς κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της εξουσίας.

«Αυτό παραβιάζει την ελάχιστη ανθρωπιά με την οποία οφείλει να αντιμετωπίζεται ο ύποπτος ο οποίος δεν έχει ακόμη καταδικαστεί» ανέφερε ο ακτιβιστής, που συμμετέχει ενεργά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με AIDS και στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Οι εξαφανίσεις είναι “μέθοδοι κόκκινου τρόμου” της μυστικής αστυνομίας της KGB», πρόσθεσε.

Αυτήν την εβδομάδα και η σύζυγος του Αϊ Ουέιουεϊ ζήτησε από τους κινέζους βουλευτές να μην υιοθετήσουν το νομοσχέδιο αυτό.

«Το να μην ξέρεις που βρίσκεται η οικογένειά σου είναι ένα τρομερό πράγμα. Αν αυτή η τροπολογία εγκριθεί, θα επιβραδύνει την πρόοδό μας προς τον πολιτισμό» υποστήριξε η Λου Κινγκ.