Άνδρες του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 11 διαδηλωτές κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών για να διαλύσουν συγκεντρώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας μετά τις προσευχές χθες Παρασκευή, δήλωσαν ακτιβιστές.

Σε όλη τη Συρία, πλήθη διαδηλωτών φώναξαν χθες συνθήματα και ύψωσαν πανό καλώντας την διεθνή κοινότητα να τους συνδράμει εναντίον της αιματηρής καταστολής από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Βοηθήστε τη Συρία. Αιμορραγεί», έγραφαν πανό που μετέφεραν διαδηλωτές στο προάστιο Χάτζαρ αλ Ασουάντ, στη νότια Δαμασκό, όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες από τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.

Ακτιβιστές είπαν ότι εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς, όπου έχουν γίνει μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του Άσαντ –ο πατέρας του κυβέρνησε τη Συρία από το 1971 ως το 2000 κι ο ίδιος κυβερνά μετά το θάνατό του–, ενώ δύο θάνατοι αναφέρθηκαν σε προάστια της Δαμασκού.

«Βλέπουμε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να συντριβεί η Χομς. Αλλά η πόλη είναι μεγάλη, και έχει ξεσηκωθεί και η επαρχία», δήλωσε ένας ακτιβιστής, ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Χάσαν.

Διαδηλωτές δέχθηκαν επίσης επιθέσεις στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ και στην πόλη Χάμα, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικοί διπλωμάτες καταγγέλλουν δολοφονίες ηγετών των διαδηλωτών, βασανισμούς πολιτών και δολοφονίες πολιτικών κρατουμένων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Η Συρία υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ειδικά στον μικρό αλλά σημαντικό τομέα της παραγωγής πετρελαίου. Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ως σήμερα αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης λένε ότι δεν θέλουν ξένη στρατιωτική επέμβαση του είδους που έγινε στη Λιβύη, αλλά θα καλωσόριζαν την «διεθνή προστασία» για να αποτρέπονται θάνατοι αμάχων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το κύμα καταστολής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.700 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και 100 παιδιών. Οι αρχές λένε ότι 700 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από ενέργειες «τρομοκρατών» και «στασιαστών».

Χθες η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι μια 18χρονη, η Ζάιναμπ αλ Χόσνι από την πόλη Χομς, βρέθηκε αποκεφαλισμένη, με ακρωτηριασμένα τα χέρια και γδαρμένη. Κατηγόρησε για το θάνατό της τις αρχές, που την είχαν συλλάβει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι θάνατοι αντιφρονούντων υπό κράτηση έχουν φθάσει τους 103 από την έναρξη των διαδηλώσεων.