Η χθεσινή ομιλία του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ που προέτρεψε τους υπέρμαχους της οπλοκατοχής να αναλάβουν δράση προκειμένου να εμποδίσουν την εκλογή της Χίλαρι Κλίντον υποψηφίου των Δημοκρατικών στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ ξαναφέρνει στο πολιτικό προσκήνιο το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Η οπλοκατοχή εξελίσσεται σε ένα από τα κεντρικότερα θέματα του προεκλογικού αγώνα, προκαλώντας έντονα συναισθήματα αποδοχής ή αποτροπής στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Πριν από τη χθεσινή αναφορά του στη Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι η θυσία των 130 θυμάτων της τρομοκρατίας πέρυσι στη Γαλλία θα είχε αντιμετωπιστεί αλλιώς αν κάποιοι οπλοφορούσαν.

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον προκάλεσε τον Τραμπ στο παρελθόν όταν είχε αρχικά κατηγορήσει την υποψήφια των Δημοκρατικών ότι θα καταργήσει τη δεύτερη συνταγματική πράξη των ΗΠΑ, που επιτρέπει την οπλοφορία. Έτσι, στη διάρκεια του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια, η ίδια, είχε δηλώσει: «Δεν πρόκειται να καταργήσω την αναφερόμενη διάταξη. Εκείνο που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις της κοινής λογικής» στη νομοθεσία της οπλοκατοχής, είχε τονίσει η ίδια.

Η χθεσινή ομιλία του Τραμπ έγινε από μια ιδιαιτέρως δύσκολη εβδομάδα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, μετά το ζήτημα που προκλήθηκε με την προσωπική επίθεση που έκανε στη οικογένεια του ήρωα λοχαγού Χαν, στο Ιράκ, το 2004. Παράλληλα, ο Τραμπ βρέθηκε στο επίκεντρο σοβαρής κριτικής ηγετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων, κυρίως μετά την άρνησή του να υποστηρίξει (αρχικά) τον Πολ Ράιαν, αλλά και το Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή, Τζον Μακέιν.

Στην ομιλία που είχε κάνει τη Δευτέρα, στην Οικονομική Λέσχη του Ντιτρόιτ, ο Τραμπ φάνηκε ότι ακολουθούσε την κεντρική οδηγία της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στρέφοντας το πολιτικό ενδιαφέρον προς την οικονομία, αλλά και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Ωστόσο, χθες, τόσο το περιεχόμενο της ομιλία του, όσο και ο τόνος της ρητορικής του, προκάλεσαν γενικότερα ερωτηματικά.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι δύσκολο για τον Τραμπ να ελέγξει τον παρορμητικό χαρακτήρα του, αλλά και την επιθετική ρητορική του. Έτσι, ανέλαβε και πάλι δράση ο μετριοπαθής υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μάικ Πενς, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο Τραμπ συνέστησε την άσκηση βίας έναντι της Κλίντον, απαντώντας: Φυσικά Όχι. Όχι.

Απειλή δολοφονίας…

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί χαρακτήρισαν την ομιλία του Τραμπ ένα ακόμη δείγμα της ακαταλληλότητάς του να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας: Μη νομίζετε ότι πρόκειται για μια πολιτικά ατυχή στιγμή. Πρόκειται για απειλή δολοφονίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εθνικής τραγωδίας και κρίσης, έγραψε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Μέρφι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο γενικότερος τόνος των αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα, μετά τη χθεσινή ομιλία του Τραμπ ήταν περισσότερο αρνητικός, παρά θετικός σε μία αναλογία 2,5 σχολίων προς ένα, σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης δεδομένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Zoomph.

Παράλληλα, η φράση #ProtectHilary αναδείχτηκε σε μία από τις κυρίαρχες τάσεις σχολιασμού στο Twitter.