Η προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, τόνισε κατά τη χθεσινοβραδινή ομιλία της στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ απαιτούν σταθερή ηγεσία και συλλογικό πνεύμα. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δημιούργησε μία ρητορική αντίθεση μεταξύ της υποψηφιότητάς της και του «επικίνδυνου» και «εκρηκτικού», όπως τον περιέγραψε, Ντόναλντ Τραμπ.

Στη σημαντικότερη ομιλία της, στην 25ετή και πλέον πολιτική καριέρα της, η Χίλαρι Κλίντον αποδέχτηκε επίσημα το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου.

Παράλληλα, έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τις ΗΠΑ μια χώρα η οποία θα είναι λειτουργική για όλους.

«Όλοι μας γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ωστόσο, δε φοβόμαστε», τόνισε η ίδια.

Η Κλίντον περιέγραψε ως «ασταθή» τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τόνισε πως: «ένας άνθρωπος που μπορεί να παρασυρθεί από ένα tweet δεν είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να του εμπιστευτείς τα πυρηνικά σου όπλα».

Ένα καλύτερο μέλλον

Παρά το γεγονός ότι η ομιλία της δεν προκάλεσε τον «φραστικό ηλεκτρισμό» που προκάλεσαν οι ομιλίες άλλων ομιλητών, όπως, του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά και άλλων ηγετικών κύκλων του κόμματος, η Κλίντον μίλησε με ποιότητα ηγεσίας και αυτοπεποίθησης στην προσπάθειά της να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να την ψηφίσουν, απευθυνόμενη και σε όσους δεν τη γνωρίζουν καλά. «Απευθύνομαι σε αυτούς που δεν με γνωρίζουν. Έτσι αφήστε με να σας μιλήσω. Η οικογένεια από την οποία κατάγομαι δεν έχει δώσει το όνομά της σε μεγάλα κτίρια», δήλωσε η Κλίντον αναφερόμενη στον Τραμπ, ενώ τόνισε ότι η οικογένειά της είχε ως σκοπό την επιδίωξη ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά της, αξιοποιώντας τα οποιαδήποτε εργαλεία είχε στη διάθεσή της, «οτιδήποτε της έδωσε ο Θεός».

Η Κλίντον δεσμεύτηκε επίσης ότι προτεραιότητά της θα είναι η δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών για όλους, με αυξανόμενους μισθούς.

Πολιτικό ορόσημο

«Η Αμερική βρίσκεται για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να μας διαλύσουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Αμερικανοί είναι αγχωμένοι κι αναζητούν ασφάλεια. Αναζητούν σταθερή ηγεσία», εξήγησε η Κλίντον χαρακτηρίζοντας την ανάδειξή της στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ως ένα ορόσημο στην αμερικανική πολιτική ιστορία. «Όταν ένα εμπόδιο πέφτει στην Αμερική, ανοίγει ένας καινούργιος δρόμος για τον καθένα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν όρια. Ο ουρανός είναι το όριο», δήλωσε με έμφαση η 68χρονη Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια της ομιλίας της και αναφερόμενη στα μέτωπα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε την αποφασιστικότητά της ν’ αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις ασφάλειας τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κοινός σκοπός

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στις λεπτομέρειες αναφερόμενη σε μια σειρά από πολιτικές προτάσεις, αρχίζοντας από τη μείωση των διδάκτρων στα κολέγια, την ενίσχυση των επενδυτικών υποδομών, την αναδιοργάνωση της διαδικασίας υποδοχής μεταναστών, τη μείωση του κόστους στη φροντίδα των παιδιών, αλλά και τις άδειες μητρότητας. Παράλληλα απευθύνθηκε τόσο στους Ρεπουμπλικάνους, όσο και στους υποστηρικτές του Μπέρνι Σάντερς. Στους οπαδούς του γερουσιαστή από το Βερμόντ, τόνισε ότι υπάρχει κοινός σκοπός στο πλαίσιο δράσης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Τσέλσι Κλίντον

Στο βήμα του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών ανέβηκε πριν από την ομιλία της μητέρας της και η Τσέλσι Κλίντον, περιγράφοντας τη Χίλαρι Κλίντον ως μία στοργική, έξυπνη και δημιουργική γυναίκα που διαθέτει τα προσόντα για να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στη 12λεπτη ομιλία της, η Τσέλσι απέρριψε την κριτική, που περιγράφει τη μητέρα της ως μια μη αξιόπιστη πολιτικό, που προσπαθεί να δείξει τη συμπάθειά της όταν βρίσκεται μπροστά στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. «Είναι μία γυναίκα που διακρίνεται από τη συμπόνια, την πίστη, τη δυνατή αίσθηση δικαιοσύνης, ενώ έχει μια καρδιά γεμάτη αγάπη», δήλωσε χαρακτηριστικά για τη μητέρα της η Τσέλσι.

Η 36χρονη σήμερα Τσέλσι Κλίντον, μητέρα δύο παιδιών, ήταν η τελευταία μιας σειράς ομιλητών που ανέβηκαν στο βήμα του κεντρικού συνεδρίου για να στηρίξουν με θερμό πολιτικό τόνο την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Στο σημείο αυτό το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών διαφοροποιήθηκε αισθητά από το αντίστοιχο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, όπου ο Τεντ Κρουζ, αλλά και η οικογένεια Μπους, δεν υποστήριξαν την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Τόνος πατριωτισμού

Πριν από την ομιλία της Κλίντον, η ατμόσφαιρα στο συνέδριο των Δημοκρατικών, είχε στοιχεία συνεδρίασης που παρέπεμπαν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στη διάρκεια της ομιλίας του συνταξιούχου στρατηγού Τζον Άλεν, οι σύνεδροι φώναζαν «ΗΠΑ! ΗΠΑ!», ενώ κυμάτιζαν μεγάλες αμερικανικές σημαίες. Οι ομιλητές που προέρχονταν από τον στρατό και την αστυνομία έκαναν συχνά αναφορές στη θρησκεία, αλλά και στον πατριωτισμό. «Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι με τη Χίλαρι ως αρχιστράτηγο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, οι εξωτερικές μας σχέσεις δε θα υποβαθμιστούν στο επίπεδο μιας επιχειρηματικής συναλλαγής. Επίσης, γνωρίζω ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δε θα γίνουν ένα εργαλείο βασανισμού», δήλωσε ο Άλεν.

Δεύτερη υποκλοπή…

Καθώς η Κλίντον προετοιμαζόταν να εκφωνήσει τον λόγο της, έγινε γνωστό ότι το FBI διεξάγει έρευνα για την ηλεκτρονική επίθεση σε μία άλλη ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι ενδεχόμενο να σχετίζεται με την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που προηγήθηκε, προκαλώντας την οργή των οπαδών του Μπέρνι Σάντερς, καθώς άφηνε να εννοηθεί προνομιακή μεταχείριση της Κλίντον έναντι του συνυποψηφίου της από τα ηγετικά όργανα του κόμματος. Η υποκλοπή αυτή αποδόθηκε από την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον σε εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς η Μόσχα φέρεται να προτιμά μια εκλογική νίκη του Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι η καταγγελία αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής αποδειχτεί και έχει διαψευστεί επίσημα από τη Μόσχα, αναμένεται να “συντηρηθεί” στην προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ της Κλίντον και του Τραμπ.

Η δεύτερη αυτή υποκλοπή έγινε κατά ομάδας συγκέντρωσης οικονομικών εισφορών του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο (Democratic Congressional Campaign Committee-DCCC), που συγκεντρώνει χρήματα για τους Δημοκρατικούς που βάζουν υποψηφιότητα για την εκλογή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η υποκλοπή αυτή πρέπει ν’ άρχισε τον Ιούνιο, σύμφωνα με δηλώσεις δύο πηγών στο Reuters. Επρόκειτο για μια ψευδή σελίδα, το όνομα της οποίας ήταν παρόμοιο με αυτό της παραπάνω ομάδας. Έτσι, για αρκετό καιρό επισκέπτες του διαδικτύου που σχετίζονται με τις δωρεές προς τους Δημοκρατικούς, κατευθύνονταν στην παραπλανητική σελίδα. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι το πρωτόκολλο της διεύθυνσης της αναφερόμενης ψεύτικης ηλεκτρονικής σελίδας έμοιαζε με αυτό που χρησιμοποιούσε ομάδα χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης.

Εμπλοκή της Ρωσίας;

Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου και Αμερικανοί αξιωματούχοι των αρμόδιων υπηρεσιών δήλωναν μέσα στην εβδομάδα ότι υπάρχουν στοιχεία για την εμπλοκή της Ρωσίας στην υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου ν’ ασκηθούν επιρροές στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ. Τόσο η εθνική επιτροπή, όσο και η ομάδα συλλογής οικονομικών εισφορών μοιράζονται τους χώρους του ίδιου γραφείου κεντρικά στην Ουάσιγκτον.

Τις εξελίξεις αυτές δεν έχουν σχολιάσει ούτε η επιτροπή συγκέντρωσης των χρημάτων, αλλά ούτε και η εταιρία ActBlue που διεκπεραιώνει την όλη διαδικασία. Η εταιρία ασφάλειας του διαδικτύου CrowdStrike, με έδρα την Καλιφόρνια. που διερεύνησε τις υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ανησυχία στους Δημοκρατικούς

Ο Τζιμ Μάνλεϊ, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού των Δημοκρατικών που έχει συνεργαστεί με τον ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ, δηλώνει ότι το ενδεχόμενο να έχουν υποκλαπεί αρχεία της DCCC προκαλεί μεγάλη ανησυχία. «Μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο θα συνιστούμε σε όσους εμπλέκονται στη λειτουργία της επιτροπής, να εργάζονται με την υποψία ότι οι Ρώσοι έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους», τόνισε ο ίδιος.

Το FBI, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η αποκάλυψη και του δεύτερου κρούσματος υποκλοπής σε βάρος της επιτροπής DCCC εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το κλίμα ανησυχίας στους Δημοκρατικούς σχετικά με το ενδεχόμενο αποκάλυψης στοιχείων ηλεκτρονικών αρχείων και φακέλων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική ζημιά στον προεκλογικό αγώνα του κόμματος.

Από την πλευρά τους, τα WikiLeaks δήλωσαν ότι έχουν κι άλλο υλικό για την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, το οποίο έχουν πρόθεση να το δημοσιοποιήσουν.

Με επιρροή Σάντερς

Με την ομιλία της Χίλαρι Κλίντον ολοκλήρωσε τις εργασίες του το κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, ενώ η ίδια αποδέχτηκε επίσημα το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, καλλιεργώντας έναν ισχυρό πολιτικό τόνο ενότητας. Η κεντρική της ομιλία χαρακτηρίστηκε από ένα πολιτικό άνοιγμα προς όλους τους ψηφοφόρους και τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ η ομιλία της είχε αρκετά σημεία των προεκλογικών εξαγγελιών του Μπέρνι Σάντερς. Κατά την άποψη που έχει διαμορφωθεί στους πολιτικούς αναλυτές, ο ρόλος των ψηφοφόρων του Σάντερς και η τελική εκλογική τους συμπεριφορά θα είναι καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ψυχρός Πόλεμος…

Ωστόσο, πολιτικούς τριγμούς αναμένεται να προκαλέσει το ζήτημα των ηλεκτρονικών υποκλοπών στο Δημοκρατικό Κόμμα, ιδιαιτέρως μετά την τροπή που προσδίδουν οι νέες εξελίξεις που υπονοούν εμπλοκή της Ρωσίας. Το ζήτημα αυτό θα οδηγήσει τη Χίλαρι Κλίντον να λάβει μία αντι-ρωσική στάση στην προεκλογική της εκστρατεία, που είναι ενδεχόμενο να της εξασφαλίσει πολιτική επιρροή σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων, που διακατέχονται από το ψυχροπολεμικό σύνδρομο.

Από την άλλη μεριά, πολιτικό κλίμα Ψυχρού Πολέμου αναμένεται να επικρατήσει στη διάρκεια της γενικής προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ, με ισχυρή δόση προσωπικών επιθέσεων και «χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη» που εξασφαλίζουν δωρεάν προβολή και τηλεθέαση στα αμερικανικά ΜΜΕ για το στρατόπεδο Τραμπ, ενώ στην πλευρά της Κλίντον υπάρχει διαθέσιμη οικονομική ρευστότητα για τη συνέχιση της διαφημιστικής εκστρατείας με στοχευμένα πολιτικά μηνύματα.