Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται αύριο στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση του ARD ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Στο Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αμέσως μετά την προσγείωσή του στη Νέα Υόρκη ζήτησε να επιστρέψει στην Γερμανία.

«Σοκαριστικά νέα από το Μόναχο. Η σκέψη μας είναι στα θύματα. Όχι εικασίες τώρα. Η Αστυνομία του Μονάχου κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Γκάμπριελ.

Επιπλέον, την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στη Γερμανία και στον γερμανικό λαό, αλλά και τον αποτροπιασμό του για την αιματηρή επίθεση στο Μόναχο, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο τουίτερ στη γερμανική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του ΥΠΕΞ αναφέρει στα γερμανικά: «Was für ein Schock! Wir stehen solidarisch an der Seite#Deutschlands #München».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε στην Κεντρική Ιστοσελίδα του (www.mfa.gr) τηλέφωνα επικοινωνίας για πολίτες που βρίσκονται στο Μόναχο ή τους οικείους τους. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα του Γενικού Προξενείου Μονάχου (00491746744898) και του Υπουργείου Εξωτερικών (210-368 1730) και στο email [email protected].

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «με τον πιο σθεναρό τρόπο» την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτή η ειδεχθής ενέργεια είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολλά πρόσωπα στην καρδιά μιας από τις ζωηρότερες πόλεις της Ευρώπης», ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προτίθενται να συνεργαστούν στενά με τους γερμανούς ομολόγους τους και να τους προσφέρουν κάθε βοήθεια και κάθε πόρο που θα χρειαστούν στην έρευνά τους για την επίθεση.

Τέλος, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει στη Γερμανία όποια βοήθεια χρειαστεί μετά την επίθεση ενόπλων σε ένα κατάμεστο εμπορικό κέντρο στο Μόναχο.

«Μου προκάλεσε σοκ και φρίκη η επίθεση που εκτυλίσσεται απόψε στο Βερολίνο και η απώλεια ζωών. Οι σκέψεις μου βρίσκονται στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί και στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους φίλους μας στη Γερμανία. Η ταξιδιωτική μας οδηγία προς τους υπηκόους του ΗΒ οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή (σ.σ. του Μονάχου) απόψε είναι να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να ακολουθούν τις συμβουλές των τοπικών αρχών», προστίθεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις.