Οι μεταβατικοί ηγέτες της Λιβύης απέτυχαν χθες να συμφωνήσουν στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ συνεχίζονται οι μάχες με τις δυνάμεις του Καντάφι.

Η κυβέρνηση διαλύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από σφάλματα στους χειρισμούς της διελεύκανσης της δολοφονίας ενός νεοδιορισμένου στρατιωτικού επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Η νέα εκτελεστική επιτροπή, στην οποία επρόκειτο να περιλαμβάνονται οι μεταβατικοί υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, θα διορίζονταν από τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ χθες. Όμως οι συνομιλίες διεκόπησαν αφού οι προτάσεις του δεν έτυχαν της ομόφωνης και πλήρους έγκρισης από όλα τα μέλη του Συμβουλίου.

«Κάναμε μια συμβουλευτικού χαρακτήρα συνάντηση με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να σχηματίσουμε μια νέα κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε σε έναν αριθμό χαρτοφυλακίων. Έχουμε κι άλλα χαρτοφυλάκια να συζητήσουμε», είπε ο Τζιμπρίλ μέσω μεταφραστή σε συνέντευξη Τύπου χθες.

Αξιωματούχοι του Συμβουλίου, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της επιτροπής για πολιτικά θέματα Φάτι Μπάτζα, είπαν πως ο Τζιμπρίλ πρότεινε μια «μεταβατική κυβέρνηση» η οποία θα κυβερνήσει τουλάχιστον ως την επίσημη ανακήρυξη της απελευθέρωσης της χώρας.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το ρόλο που θα αναλάβει ο ίδιος ο Τζιμπρίλ, αλλά και διαφωνίες για το εάν είναι αναγκαίο να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης πριν από την ανακήρυξη της απελευθέρωσης.

Το Συμβούλιο σχεδιάζει την κατάρτιση νέου Συντάγματος και την διεξαγωγή εκλογών μέσα σε 20 μήνες μόλις συμβεί αυτό, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει ανακοινώσει.