Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει συζητήσει «ποτέ» μαζί του την αποχώρησή του, λίγο πριν από τις συνομιλίες που θα έχει στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στις αντάρτικες οργανώσεις προκειμένου να εξευρεθεί μία διέξοδος –μέσω μιας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης– σε μια φονική σύγκρουση που έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Ερωτηθείς από το NBC News αν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έχουν συζητήσει μαζί του αυτή τη διαδικασία, η οποία μπορεί να καταλήξει στην αποχώρησή του από την εξουσία, ο Άσαντ ήταν κατηγορηματικός: «Ποτέ, διότι (…) το ζήτημα αυτό επαφίεται στον συριακό λαό».

«Μόνο ο συριακός λαός μπορεί να πει ποιος θα είναι πρόεδρος, πότε πρέπει να έρθει, πότε πρέπει να φύγει. Εκείνοι (οι Ρώσοι) δεν είπαν ποτέ ούτε μια λέξη γι΄αυτό», είπε σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στη Δαμασκό και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο Άσαντ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο πριν από την άφιξη σήμερα στη Μόσχα του Τζον Κέρι, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τους Πούτιν και Λαβρόφ.

Ερωτηθείς αν «ανησυχεί» για το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να φθάσουν σε μια «συμφωνία» για την αποχώρησή του, ο Άσαντ απάντησε αρνητικά: «Επειδή η πολιτική των Ρώσων δεν βασίζεται στο να κάνουν συμφωνίες, αλλά σε αξίες».

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπετε καμία συμφωνία ανάμεσα σ’ αυτούς και τους Αμερικανούς, επειδή οι αρχές (των δύο χωρών) διαφέρουν», πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη ο Άσαντ υποστήριξε πως η αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν, η οποία σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό το 2012 στη Χομς (κεντρική Συρία) ο οποίος αποδίδεται στη συριακή κυβέρνηση, «ευθύνεται» η ίδια για τον θάνατό της.

«Εισήλθε παράνομα στη Συρία, εργάστηκε με τους τρομοκράτες (…) Άρα είναι υπεύθυνη για όλα όσα της συνέβησαν», υποστήριξε ο σύρος πρόεδρος.

Ο Άσαντ είχε ερωτηθεί για το θέμα αυτό μετά την κατάθεση, το Σάββατο, μιας μήνυσης από την οικογένεια της Μαρί Κόλβιν εναντίον της συριακής κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί για «σκόπιμη και προμελητημένη» δολοφονία της 56χρονης δημοσιογράφου.

Όμως, για τον σύρο πρόεδρο, «οι ένοπλες δυνάμεις δεν ήξεραν αν η Μαρί Κόλβιν βρισκόταν κάπου». «Κανείς δεν ξέρει αν σκοτώθηκε από πύραυλο, τι τύπου, και από πού μπορεί να έχει ριφθεί», πρόσθεσε.

Στη μήνυση της οικογένειας της Μαρί Κόλβιν αναφέρεται ο συριακός στρατός είχε υποκλέψει τις τηλεπικοινωνίες της δημοσιογράφου των Sunday Times προτού εξαπολύσει καταιγισμό βομβών στο σημείο όπου βρισκόταν, ένα διαμέρισμα που είχε μετατραπεί σε κέντρο τύπου στη συνοικία Μπαμπ Αμρ που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Στον βομβαρδισμό της 22ης Φεβρουαρίου 2012 είχε επίσης χάσει τη ζωή του ο γάλλος φωτογράφος Ρεμί Οσλίκ. Ο βρετανός φωτογράφος Πολ Κονρόι, η γαλλίδα δημοσιογράφος Εντίτ Μπουβιέ και ο σύρος διερμηνέας Ουάλε αλ-Όμαρ είχαν τραυματιστεί.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το δημοσίευμα μιας εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν αυξημένη συνεργασία και κοινή ενημέρωση για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών με τη Ρωσία ώστε να αναγνωρίζονται και να στοχοθετούνται οι επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Η πρόταση περιλαμβάνεται σε έγγραφο που δημοσιεύει η Washington Post. Θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Μόσχα, ανέφερε η εφημερίδα.

«Όταν θα έχουμε λάβει αυτές τις προτάσεις από την αυθεντική πηγή και όχι από μία εφημερίδα, θα μπορούμε να πούμε κάτι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Πεσκόφ είπε πως ο Κέρι θα έχει συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αργά σήμερα και με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Κέρι δεν διέψευσε την πληροφορία αυτή αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αμερικανική πρόταση.

Ερωτηθείς αν επιθυμεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ο Κέρι απάντησε: «Δεν επιθυμώ για την ώρα. Θα το κάνω αργότερα. Πηγαίνω στη Μόσχα για να συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν (…) και θα σας δώσω μια ιδέα από εκεί για το πού βρισκόμαστε».