Ο νόμος για το Συνταγματικό Δικαστήριο που υιοθετήθηκε χθες από το πολωνικό κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τους συντηρητικούς, «απειλεί σοβαρά το κράτος δικαίου», κατήγγειλε σήμερα ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς.

«Ανησυχώ πολύ μετά την υιοθέτηση από το πολωνικό κοινοβούλιο του νόμου για το Συνταγματικό Δικαστήριο, επειδή απειλεί σοβαρά το κράτος δικαίου», αναφέρει ο Μούιζνιεκς σε ανακοίνωσή του.

Ένας πρώην πρόεδρος του εν λόγω δικαστηρίου, ο Αντρέι Τσολ, υπογράμμισε ότι ο νόμος θα επιφέρει την «πλήρη παράλυση» αυτού του δικαστικού θεσμού.

Υπενθυμίζοντας πως οι συνταγματολόγοι της επιτροπής της Βενετίας είχαν επικρίνει το νομοσχέδιο και είχαν συστήσει να γίνουν σεβαστές και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου, ο Μούιζνιεκς δήλωσε πως ο νόμος που υιοθετήθηκε χθες προχωρεί «προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Για να τεθεί σε ισχύ, το κείμενο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον πρόεδρο.

«Καλώ τη Γερουσία να εμποδίσει να γίνει νόμος ένα κακό νομοσχέδιο και να διασφαλίσει ότι το κράτος δικαίου γίνεται πλήρως σεβαστό στην Πολωνία», πρόσθεσε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.