Το χτύπημα στο Ορλάντο ήταν ένα έγκλημα μίσους κατά των ομοφυλόφιλων κι όταν έγινε γνωστό πως την επίθεση την διέπραξε ένας μουσουλμάνος, πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι πρόκειται για μία τρομοκρατική ενέργεια κι όχι για ένα έγκλημα μίσους. Κατά κάποιον τρόπο ήταν μία τρομοκρατική επίθεση, αφού στόχος της ήταν να σπείρει τον τρόμο στην ΛΟΑΔ κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Independent, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η «ισλαμική θέση» σχετικά με την ομοφυλοφιλία καθώς οι πιστοί του Ισλάμ φτάνουν τα 1,6 δισ. στις έξι ηπείρους. Στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και σε ορισμένες από αυτές, όπως το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, τιμωρείται με θάνατο. Αλλά σε άλλες, όπως στην Ιορδανία και την Τουρκία, η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται έγκλημα.

Οι περισσότεροι μελετητές του Ισλάμ συμφωνούν ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασυμβίβαστη με τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

Το 2009 μία έρευνα της Gallup ανέδειξε την αρνητική στάση που έχουν οι ευρωπαίοι μουσουλμάνοι απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Στη Γαλλία το 35% των μουσουλμάνων θεωρούσε «ηθικά αποδεκτή», την ομοφυλοφιλία, έναντι 78% του γενικού πληθυσμού. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ήταν 19% έναντι 68% του γενικού πληθυσμού, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κανένας από τους ερωτηθέντες μουσουλμάνους δεν θεωρούσε ηθικά αποδεκτή την ομοφυλοφιλία, έναντι του 58% του γενικού πληθυσμού.

Στις αρχές του χρόνου σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Channel 4 ανάμεσα σε ένα τυχαίο δείγμα 1.081 ατόμων που αυτο-προσδιορίζονται ως μουσουλμάνοι διαπιστώθηκε ότι το 18% των Βρετανών ερωτηθέντων μουσουλμάνων συμφώνησαν ότι η ομοφυλοφιλία πρέπει να είναι νόμιμη στη Βρετανία, ενώ η πλειοψηφία (52%) διαφώνησε. Αντίθετα, μόνο το 5% του γενικού πληθυσμού εξέφρασε την άποψη ότι η ομοφυλοφιλία θα πρέπει να είναι παράνομη.

Επιπλέον, το 47% των ερωτηθέντων βρετανών μουσουλμάνων δήλωσαν ότι ένα γκέι άτομο δεν πρέπει να γίνει δάσκαλος, αποδεικνύοντας πως στη μουσουλμανική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, η ομοφυλοφιλία έχει χαμηλά επίπεδα αποδοχής.