Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε σήμερα την απαίτηση προς το Κογκρέσο να υιοθετήσει χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάκαμψη της οικονομίας, το οποίο προβλέπει αύξηση των φόρων για τους πλουσιότερους, απευθύνοντας έκκληση προς τα μέλη του Κογκρέσου να συμβάλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και να μην υποκύψουν σε μικροπολιτικούς υπολογισμούς.

Περιστοιχισμένος από πυροσβέστες, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και εργάτες, που εκπροσωπούν τις επαγγελματικές τάξεις που θα επωφεληθούν από τα μέτρα που περιλαμβάνει η «American Jobs Act». «Είναι ένα νομοσχέδιο που βασίζεται σε ιδέες τόσο δημοκρατικές όσο και ρεπουμπλικανικές. Είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο. Χωρίς πολιτικά παιγνίδια. Χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση για να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων να δώσουν την έγκρισή τους στα προτεινόμενα μέτρα. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ομπάμα επισκέφθηκε τη Βιρτζίνια για να υπερασπισθεί το σχεδιό του, ενώ ετοιμάζεται επίσης να επισκεφθεί το Οχάιο, μία ακόμη σημαντική πολιτεία στον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους χθες δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το προεδρικό του βέτο, εάν το Κογκρέσο τού στείλει προς έγκριση χωριστά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

«Φυσικά, εάν υιοθετήσουν τμήματα του νομοσχεδίου, δεν θα προβάλω το βέτο μου, θα τα επικυρώσω. Αλλά θα τους πω: “Δώστε μου το υπόλοιπο” και θα συνεχίσω να επιχειρηματολογώ σε αυτήν την κατεύθυνση για όσο χρειάζεται να δράσουμε για να βρουν οι άνθρωποι δουλειά», είπε.