Την αρνητική στάση που τηρεί το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), το οποίο την Κυριακή είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις ιρανικές «προκλήσεις» σε βάρος ορισμένων αραβικών χωρών, κατήγγειλε σήμερα το Ιράν.

«Η περιφερειακή πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανέκαθεν ακολουθούσε τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της καλής γειτονίας, αποφεύγοντας την ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Ραμίν Μεχμανπαράστ.

«Δυστυχώς, ορισμένοι διεξάγουν αρνητική εκστρατεία κατά του Ιράν και δημιουργούν παρεξηγήσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό θα έχει επιζήμιες συνέπειες για τις τοπικές σχέσεις, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

Κατά τη σύνοδό τους, την Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι μοναρχιών του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ) επέκριναν το Ιράν κατηγορώντας το για «προκλήσεις» εναντίον ορισμένων χωρών του GCC.

Οι σχέσεις της Τεχεράνης με τις αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν ενταθεί μετά τη στρατιωτική παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στο Μπαχρέιν, τον Μάρτιο, που είχε ως στόχο να στηρίξει τη σουνιτική δυναστεία απέναντι στην εξέγερση των σιιτών κατοίκων της χώρας, οι οποίοι ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις.