Το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το 2013, θα εγκριθεί οριστικά μέχρι την Τετάρτη από το ιταλικό κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Θεωρώ ότι το σχέδιο αυτό θα εγκριθεί μέχρι την Τετάρτη και ότι είναι δίκαιο», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο του ομίλου Mediaset που του ανήκει.

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια» για τροποποιήσεις στην κάτω Βουλή, διαδικασία που θα προκαλούσε μία τρίτη ανάγνωση στη Γερουσία και θα καθυστερούσε την οριστική υιοθέτηση του προγράμματος. Χθες ο ιταλός πρωθυπουργός καυχήθηκε ότι «έσωσε την Ιταλία» με αυτό το πρόγραμμα λιτότητας.

Η κυβέρνηση έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης με βάση αυτό το νομοσχέδιο και θεωρείται πιθανόν ότι θα πράξει το ίδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το κείμενο θα φθάσει στην κάτω Βουλή σήμερα το απόγευμα.

Οι ιταλοί γερουσιαστές έδωσαν την περασμένη Τετάρτη την πρώτη τους έγκριση για το πρόγραμμα λιτότητας ύψους 54,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι των αρχικών 45,5, το οποίο θα επιτρέψει στην Ιταλία να επιτύχει δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το 2013 και να περιορίσει το κολοσσιαίο χρέος της χώρας (120% του ΑΕΠ).

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, τροποποιήθηκε επανειλημμένως, γεγονός που τροφοδότησε τις ανησυχίες των αγορών για την αξιοπιστία της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων.
.