Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές υπόσχεται η Ντίλμα Ρουσέφ εφόσον αποκατασταθεί στην προεδρία. Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως μια προσπάθεια να πείσει τους αναποφάσιστους γερουσιαστές να ταχθούν υπέρ της εν όψει της δίκης της στη Γερουσία.

Αν η Ρουσέφ αθωωθεί στη δίκη της στη Γερουσία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, βάσει του Συντάγματος της Βραζιλίας θα μπορεί να ασκήσει κανονικά τη θητεία της, η οποία λήγει το 2018, όμως θα είναι πολιτικά αποδυναμωμένη.

Η πρόταση της Ρουσέφ να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, θεωρείται από πολλούς πολιτικούς αναλυτές πως προσφέρει έναν δρόμο για να βγει η Βραζιλία από την πολιτική κρίση: η πολιτική τάξη, η οποία εμπλέκεται σε μια σειρά σκανδάλων, θα βρισκόταν σε αυτή την περίπτωση αντιμέτωπη με τη λαϊκή ψήφο.

«Μόνο εάν ακούσουμε τον λαό θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε το χάος που δημιουργούν ο (προσωρινός πρόεδρος Μισέλ) Τέμερ και η κυβέρνησή του», τόνισε η Ρουσέφ σε τηλεοπτικό σταθμό της Βραζιλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil.

Η ίδια έκρινε ότι το γεγονός πως η προσωρινή κυβέρνηση του Τέμερ δεν έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών καθιστά πολύ δύσκολο για τη χώρα να ξεπεράσει την πολιτική κρίση.

Μόλις ο ένας στους δέκα Βραζιλιάνους έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση του Τέμερ, του μέχρι πρόσφατα αντιπροέδρου της Ρουσέφ, ενώ η πλειοψηφία θέλει να διεξαχθούν εκλογές φέτος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η ίδια έρευνα ωστόσο κατέδειξε πως σχεδόν τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων θεωρούν σωστή την παραπομπή της Ρουσέφ σε δίκη που αποφασίστηκε την 12η Μαΐου από τη Γερουσία.

Η Ρουσέφ είπε σε γερουσιαστές και πολιτικούς της συμμάχους την Πέμπτη ότι είναι ανοικτή στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να κριθεί εάν πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo.

Τα στρατόπεδο του Τέμερ απορρίπτει την ιδέα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, κάτι που θα απαιτούσε την αναθεώρηση του Συντάγματος από το Κογκρέσο.

Το κύμα σκανδάλων που σχετίζονται με την έρευνα για το κύκλωμα διαφθοράς στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras πλήττει όμως την κυβέρνηση του Τέμερ, που ανέλαβε πριν από έναν μήνα, και ίσως μεταβάλει τη στάση ορισμένων γερουσιαστών που είχαν ταχθεί υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ.