Ένα τεράστιο μεταλλικό περιστρεφόμενο κεφάλι του γεννημένου στην Πράγα Φραντς Κάφκα, μιας από τις σημαντικότερες φιγούρες των γραμμάτων του 20ου αιώνα, είναι εδώ και δύο χρόνια εγκατεστημένο απέναντι από το δημαρχείο της πόλης και κοντά στα γραφεία όπου ο Κάφκα εργαζόταν ως υπάλληλος.

Το «K on sun», είναι μια προτομή ύψους 11 μέτρων, ζυγίζει 45 τόνους και περιστρέφεται με τη βοήθεια 42 μηχανοκίνητων μεταλλικών στρωμάτων, τα οποία κινούμενα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αναδιατάσσονται και «μεταμορφώνουν» το πρόσωπο του συγγραφέα (ο Κάφκα έγραψε, μεταξύ άλλων, τη «Μεταμόρφωση»).

Το γλυπτό σχεδιάστηκε από τον Τσέχο καλλιτέχνη Νταβίντ Τσέρνι, και οι «αναγνώσεις» του ποικίλουν. «Η πελώρια καθρέπτινη – και καθρεπτιζόμενη – προτομή αποκαλύπτει, με ευφυΐα, τη βασανιζόμενη προσωπικότητα του Κάφκα και την αδυσώπητη αυτο-αμφισβήτησή του» έγραψε στο «This Is Colossal» ο Κρίστοφερ Τζόμπσον. Στο«Business Insider», ο Τζέικομπ Σάμσιαν το ερμηνεύει ως κάτι «που αποσπά την προσοχή των ανθρώπων από την αναστάτωση του πάρε-δώσε με υπαλλήλους του Δημοσίου» (ο Κάφκα έγραψε, μεταξύ άλλων τη «Δίκη»).

Ο Τσέρνι είναι ένα είδος φαρσέρ-καλλιτέχνη. Στην Πράγα, δίπλα στο Μουσείο Φραντς Κάφκα, φιγουράρει το γλυπτό του «Κατουράω», δύο περιστρεφόμενες μηχανικές ανδρικές φιγούρες που ουρούν πάνω σ’ έναν χάρτη της Τσεχικής Δημοκρατίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που «σμιλεύει» προτομή του Κάφκα: Το «Μεταμόρφωσις », βρίσκεται στο Whitehall Technology Park στην Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα. Γι’ αυτό το γλυπτό του είχε πει ότι είναι «μια νοερή αυτοπροσωπογραφία. Έτσι αισθάνομαι». Μήπως και στο «Ο Κάφκα στον ήλιο» ο γλύπτης φαντασιώνεται τον εαυτό του ως Φραντς Κάφκα;

Σημειώνεται πως ο Φραντς Κάφκα πέθανε σαν σήμερα (3 Ιουνίου 1924).