Να διαβάζεις γεωγραφία, καλούν διαχρονικά οι μανάδες τα παιδιά τους και αν κρίνουμε από τα παρακάτω περιστατικά, μάλλον έχουν δίκιο.

Ο κόσμος μας είναι ένα μεγάλο μέρος, τόσο μεγάλο που όλοι συγχωρούνται αν δεν ξέρουν κάτι γι’ αυτόν.

Την ώρα που ο συνολικός αριθμός των χωρών παραμένει ζητούμενο και με τα σύνορα να αλλάζουν διαρκώς, το να παραμένεις ενήμερος γεωγραφικά μόνο εύκολο δεν είναι.

Πρόσθεσε εδώ τις αμέτρητες πόλεις και έχεις μια ιδέα για το πόσο απαιτητική μπορεί να γίνει η πολιτική γεωγραφία.

Όποιος δεν παρακολουθεί λοιπόν τις γεωγραφικές εξελίξεις είναι εύκολο να υποπέσει σε ολισθήματα, κωμικοτραγικές καταστάσεις δηλαδή που μένουν ορόσημα άγνοιας αλλά και κοπάνας από την ώρα της σχολικής γεωγραφίας…

Η Νικαράγουα εισβάλει στην Κόστα Ρίκα… κατά λάθος

ggeoogpphhyyhd1

Είναι άλλο πράμα να κάνεις μια πελώρια γκάφα στη γεωγραφία και να γελοιοποιηθείς και άλλο να κάνεις ένα λάθος που θα σε μετατρέψει σε αδηφάγο ιμπεριαλιστή! Κι αυτό ακριβώς έγινε το 2010, όταν ένας νικαραγουανός στρατιωτικός διοικητής περιπολούσε κοντά στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα. Βλέποντας λοιπόν μια σημαία της Κόστα Ρίκα στη λάθος πλευρά των συνόρων, βάδισε με τους άντρες του καταπάνω της, την έσκισαν και την αντικατέστησαν με τη σωστή της Νικαράγουας.

Το μόνο πρόβλημα; Ότι η σημαία της Κόστα Ρίκα ανέμιζε στη σωστή πλευρά της γραμμής! Χάρη στην κακή αντίληψη των ορίων της χώρας τους, ο διοικητής και τα στρατεύματά του εισέβαλαν σε ξένο έδαφος, σε μια χώρα μάλιστα με την οποία η Νικαράγουα διατηρεί εξαιρετικά εχθρικές σχέσεις.

Η Κόστα Ρίκα απάντησε προκλητικά, συγκεντρώνοντας τις δικές της δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που λίγο έλειψε να πυροδοτήσει θερμό επεισόδιο, μιας και η Νικαράγουα έστειλε ακόμα περισσότερα στρατεύματα στη μεθόριο. Για να αποφευχθούν μάλιστα τα χειρότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπρεπε να επέμβει εσπευσμένα λειτουργώντας πυροσβεστικά. Αν και το διπλωματικό επεισόδιο δεν θα έληγε παρά πέντε χρόνια αργότερα, όταν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατέληξε ότι το σημείο που εισέβαλε η Νικαράγουα ανήκει τελεσίδικα στην Κόστα Ρίκα…

Το CNN μετακινεί την Ουκρανία στο… Πακιστάν

ggeoogpphhyyhd2

Τι κοινό έχουν Ουκρανία και Πακιστάν; Λίγα πράγματα, εκτός φυσικά από το γεγονός ότι «αμφότερες διαχειρίζονται μια περίπλοκη κατάσταση αναταραχής που επιδεινώνεται από περιφερειακές δυνάμεις». Με τόσα κοινά, δικαίως(!) το CNN έφερε το 2014 τις δύο χώρες επικινδύνως κοντά, όταν ισχυρίστηκε στις ειδήσεις του ότι τα δύο έθνη ζουν μέσα στα σύνορα του Πακιστάν!

Κατά τη διάρκεια αναφοράς λοιπόν για τις εσωτερικές ταραχές της Ουκρανίας, το CNN πλαισίωσε το ρεπορτάζ με έναν βοηθητικό χάρτη που τοποθετούσε την Ουκρανία εκτός Ευρώπης! Την ίδια ώρα, ονόμαζε το πολύπαθο Πακιστάν «Ουκρανία». Κι αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που το CNN έκανε σκασιαρχείο από το μάθημα της γεωγραφίας, καθώς την ίδια χρονιά τοποθέτησε το Λονδίνο στη λάθος πλευρά της Βρετανίας, ενώ το 2013 είχε βάλει το Χονγκ Κονγκ στη Νότια Αμερική!

Η γεωγραφική άγνοια του επιστήμονα που άφησε μετέωρες 2 εκατ. λίρες

ggeoogpphhyyhd3

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαντάζει σωστός γρίφος σε όσους δεν είναι καλοί στη γεωγραφία, καθώς πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τις τρεις χώρες που απαρτίζουν τη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία) συν τη Βόρεια Ιρλανδία. Την ώρα που πολλοί μπερδεύουν λοιπόν την κατάσταση, δεν θα περιμέναμε ενδεχομένως το ίδιο και από ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της χώρας, με τη δική του γκάφα να προκαλεί μήνυση της τάξης των 2 εκατ. λιρών!

Ήταν το 2012 όταν ο διαπρεπής ουαλός επιστήμονας Μάικλ Κρόλεϊ-Μίλινγκ, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της οθόνης αφής, έφυγε από τον μάταιο κόσμο, αφήνοντας κληρονομιά εκατομμυρίων. Στη διαθήκη του δήλωνε ρητά πως όλη του η περιουσία «εντός Ηνωμένου Βασιλείου» θα περιερχόταν στα χέρια της Βασιλικής Εταιρίας, αν και δυστυχώς για τον ίδιο το βιος του ήταν εγκατεστημένο στις Βρετανικές Νήσους και το Νησί Μαν.

Παρά τις επιθυμίες του καθηγητή, κανένα από τα νησάκια δεν είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου: οι Βρετανικές Νήσοι προστατεύονται απλώς από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Νησί Μαν διατηρεί εξαρτημένη κρατική σχέση με το βασιλικό στέμμα. Οι κληρονόμοι του πάτησαν στην γκάφα του καθηγητή και επιδόθηκαν σε μια πολύκροτη δικαστική διαμάχη με τη Βασιλική Εταιρία, η οποία έπειτα από μήνες διαδικασιών πήρε τελικά την κληρονομιά…

Ο Ντικ Τσένεϊ παραδίδει τη Βενεζουέλα στον περουβιανό λαό

ggeoogpphhyyhd4

Μέχρι να φύγει από τον κόσμο το 2013, ο Ούγκο Τσάβες ήταν σωστός μπαμπούλας για τις ΗΠΑ, καθώς ο αντι-αμερικανιστής αριστερός πρόεδρος συνήθιζε να αποδίδει στην Ουάσιγκτον τα πάντα, από την κακοκαιρία της Βενεζουέλας μέχρι και τον καρκίνο που τον κατέτρωγε. Κάτι που τον έκανε ιδιαιτέρως αντιπαθή στον Λευκό Οίκο του Τζορτζ Μπους.

Τόσο αντιπαθή που οι συνεργάτες του αμερικανού προέδρου δεν ήθελαν προφανώς να ξέρουν τίποτα γι’ αυτόν. Γι’ αυτό ίσως και το 2007 ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ έβγαλε έναν λόγο για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, στον οποίο τον αποκάλεσε «ηγεμόνα του Περού»!

«Οι άνθρωποι του Περού αξίζουν κάτι καλύτερο», είπε ο σφοδρός επικριτής του Τσάβες, Τσένεϊ, συνεχίζοντας πως μόνο οι πολίτες του Περού μπορούν να τον απομακρύνουν από τα αξιώματά του. Την ώρα που όλοι έσκαγαν στα γέλια, κάποιοι δήλωναν πως ο αντιπρόεδρος έκλεινε το μάτι στη Λίμα να εισβάλει στο Καράκας! Το πιο αστείο της υπόθεσης ήταν πάντως ότι η γκάφα έγινε σε χαιρετισμό που εκφώνησε ο Τσένεϊ σε συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υποθέσεων, ενός θεσμού που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει το αμερικανικό κοινό σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και… γεωγραφίας!

Σλοβενία ή Σλοβακία;

ggeoogpphhyyhd5b

Ήταν Ιούνιος του 1991 όταν η Δημοκρατία της Σλοβενίας αποσχίστηκε από την ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία έπειτα από τον αιματοβαμμένο δεκαετή εμφύλιο. Δύο χρόνια αργότερα, η Σλοβακία χώρισε ειρηνικά από την Τσεχία, ως αποτέλεσμα της «Βελούδινης Επανάστασης», κηρύσσοντας την ανεξαρτησία της. Φαίνεται όμως ότι κανείς πια δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα δυο ανεξάρτητα αυτά έθνη, σαν το αστείο με το Ιράν και το Ιράκ!

Είναι βέβαια και οι τόσες ομοιότητες (πέρα από το όνομα) που προκαλούν πονοκέφαλο στους αδύνατους στη γεωγραφία: αμφότερες ήταν δεμένες στο κομμουνιστικό άρμα, αμφότερες ανήκουν στην Κεντρική Ευρώπη και αμφότερες είναι μικρά έθνη. Ταυτοχρόνως, έχουν σημαίες που παραμοιάζουν, λες και έχουν βαλθεί να κάνουν τους πάντες να λαθεύουν! Ο Τζορτζ Μπους είχε πει παλιότερα στον σλοβένο πρωθυπουργό πόσο χαρούμενος ήταν που θα συζητούσε τα θέματα της Σλοβακίας μαζί του, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Σλοβενία) είχε προσφωνήσει τον σλοβένο πρωθυπουργό ως τον «σλοβάκο ομόλογό» του.

Αλλά και ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Κομισιόν, έχει επανειλημμένως αποστείλει λάθος υπομνήματα της μιας χώρας στην άλλη, την ίδια ώρα που οι πρεσβείες των δύο χωρών σε άλλα κράτη ανταλλάσσουν συχνά τις λάθος επιστολές που λαμβάνουν στα γραμματοκιβώτιά τους. Γι’ αυτό εξάλλου και οι επίσημες ενημερωτικές ιστοσελίδες των δύο χωρών έχουν λάβει ειδική μέριμνα για την ενημέρωση των τουριστών πως Σλοβενία και Σλοβακία είναι διαφορετικά κράτη!

Το 2014, η Σλοβενία έμοιαζε τόσο αβοήθητη με τις μπερδεψοδουλειές αυτές που η Βουλή της συζητούσε σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει σημαία και να σκεφτεί άλλο όνομα για τη χώρα! Το Σλαβονία που ανέκυψε θα ήταν εξίσου κακό, αφού τώρα θα το μπέρδευαν και με τη Σλοβενία και με τη Σλοβακία…