Δεκαπέντε πρώην στελέχη των ένοπλων δυνάμεων της Αργεντινής καταδικάστηκαν χθες στο Μπουένος Άιρες για εγκλήματα που είχαν διαπράξει στο πλαίσιο του λεγόμενου Σχεδίου Κόνδωρ για την εξόντωση των αντιφρονούντων στις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής, ο Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (1982-1983), 88 ετών σήμερα, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε αυτή τη δίκη, την πρώτη που επικεντρώθηκε στο Σχέδιο Κόνδωρ, που είχε αποτέλεσμα να εξοντωθούν ή να απαχθούν τουλάχιστον 105 άνθρωποι, ανάμεσά τους μια έγκυος.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν την ύπαρξη του Σχεδίου και ουδέποτε αντιτάχθηκαν σε αυτό—ορισμένοι μελετητές αντιθέτως θεωρούν ότι το υποστήριζαν ενεργά.

Η πλειονότητα των εκτελέσεων και των απαγωγών (89) διαπράχθηκαν στην Αργεντινή, όπου είχαν καταφύγει πολλοί Ουρουγουανοί, Χιλιανοί και Παραγουανοί πολιτικοί πρόσφυγες μετά τη φυγή τους από τις πατρίδες τους.

Η απαγγελία της ετυμηγορίας έγινε δεκτή με επευφημίες από το ακροατήριο του δικαστηρίου του Μπουένος Άιρες.

Η πλειονότητα των δεκαοκτώ κατηγορουμένων καταδικάστηκε για εγκληματική συνωμοσία, έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε τρία χρόνια.

Οι κατηγορούμενοι δεν ήταν παρόντες στην αίθουσα όταν αναγνώστηκε η ετυμηγορία από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Όσκαρ Αλμιράντε.