Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ανακοίνωσε τα ονόματα 11 δικαστών (οκτώ αντρών και τριών γυναικών) τα οποία θα εξετάσει για το διορισμό του αντικαταστάτη του Αντονίν Σκαλία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση που εκλεγεί στο Λευκό Οίκο το Νοέμβριο. Όλοι οι προτεινόμενοι είναι λευκοί και όλοι είναι συντηρητικοί.

Οι έξι από τους προτεινόμενους είναι δικαστές που είχαν διοριστεί σε δικαστήρια ομοσπονδιακών προσφυγών σε παναμερικανικό επίπεδο, από τον πρώην (Ρεπουμπλικάνο) πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Οι υπόλοιποι πέντε υπηρετούν σε πολιτειακά δικαστήρια.

Ο διάδοχος του Σκαλία θα προσδιορίσει τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, καθώς σήμερα παραμένει ιδεολογικά διαιρεμένο, με τέσσερις συντηρητικούς και τέσσερις φιλελεύθερους δικαστές. Ο Σκαλία, που πέθανε το Φεβρουάριο, ήταν ένας από τους πιο συντηρητικούς δικαστές των ΗΠΑ.

«Θα επιλέξουμε τον ανώτατο δικαστή από αυτή τη λίστα. Οι επιλογές μας θα κινηθούν γύρω από αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι 11 δικαστές που προτείνει ο Τραμπ συνδέονται με τη συντηρητική ομάδα νομικών, η οποία είναι γνωστή ως «the Federalist Society» και λειτουργεί ως «δεξαμενή σκέψης» μεταξύ των συντηρητικών νομικών επιστημόνων στις ΗΠΑ.

Πολιτικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι είναι ασυνήθιστο για έναν προεδρικό υποψήφιο να δημοσιοποιεί τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ή τα ονόματα μελών της κυβέρνησης που θα σχηματίσει, πριν την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλογές του Τραμπ δείχνουν ότι σε πολιτικό επίπεδο προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ότι στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, δε θα διορίσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κάποιον μετριοπαθή ή φιλελεύθερο δικαστή. Τα στελέχη του κόμματος που υποστηρίζουν τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο θεώρησαν σκόπιμη τη γνωστοποίηση των ονομάτων των υποψηφίων δικαστών για τη θέση του προέδρου στο ανώτατο δικαστήριο, ακριβώς στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για το ότι ο Τραμπ, θα είναι ένας πρόεδρος που θα κινηθεί στο πλαίσιο των συντηρητικών αρχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η λίστα των υποψηφίων του Τραμπ περιλαμβάνει: τον Στίβεν Κόλοτον από την Αϊόβα, τον Ρέιμοντ Γκρούντερ από το Μιζούρι, τον Τομας Χάρντιμαν από την Πενσιλβάνια, τον Ρέιμοντ Κέθλεντζ από το Μίσιγκαν, τον Ουίλιαμ Πράιορ από την Αλαμπάμα, την Νταϊάν Σάικς από το Ουισκόνσιν, την Άλισον Έιντ από το Κολοράντο, την Τζοαν Λάρσεν από το Μίσιγκαν, τον Τόμας Λι από τη Γιούτα, τον Ντέιβιντ Στρας από τη Μινεσότα, αλλά και τον Ντον Γουίλετ, από το Τέξας.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διόρισε το Μάρτιο τον μετριοπαθή δικαστή Μέρικ Γκάρλαντ προκειμένου να καλύψει το κενό στην προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Ομως, η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους αρνήθηκε να πραγματοποιήσει τις ακροάσεις ή την ψηφοφορία που απαιτούνται για την επικύρωση του διορισμού του, με την πολιτική σύσταση ότι η θέση του Σκαλία θα πρέπει να καλυφθεί με επιλογή από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι οι 11 δικαστές είναι «αντιπροσωπευτικοί των συντηρητικών αρχών που εκτιμώ», επισημαίνοντας ότι θα αξιοποιήσει την αναφερόμενη λίστα ως οδηγό, προκειμένου να επιλέξει τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Γουίλετ, που έχει την τελευταία θέση στη λίστα δημοσιοποίησε πέρσι αρκετά σχόλια στο Twitter χαρακτηρίζοντας τον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο ως «Darth Trump» από τον ήρωα της ταινίας «Πόλεμος των Άστρων». Τον περασμένο Ιούνιο είχε δημοσιεύσει σχόλιο ότι φαντάζεται τον Τραμπ να επιλέγει τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Ο νους τρέχει. Τα δάκρυα δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ένα μήνυμα στο Twitter» έγραψε ο Γουίλετ, υπονοώντας ότι κλαίει με την ιδέα του Τραμπ να επιλέγει δικαστές. Σχολιάζοντας τα μηνύματα του Γουίλετ, η εκπρόσωπος του Τραμπ, Χοπ Χικς δήλωσε: «H αποκλειστική έννοια του Τραμπ είναι η εξέταση των ικανότερων υποψηφίων, επι τη βάσει των συνταγματικών αρχών τους» τόνισε.

 Συντηρητικές επιλογές

Ο δικαστής Τόμας Λι είναι αδερφός του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Μάικ Λι στη Γιούτα, ο οποίος είναι ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη στη Γερουσία των ΗΠΑ. «Δεν τους ξέρω όλους στη λίστα, αλλά αυτούς που ξέρω θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικοί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Φυσικά πιστεύω ότι ένα όνομα στη λίστα αυτή, είναι σημαντικότερο απ’ όλα τ’ άλλα», δήλωσε ο Μάικ Λι, μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία εξετάζει τον ή την υποψήφια που τελικά προτείνεται ή θα προταθεί από τον Τραμπ.

Η Νταϊάν Σάικς είναι η πρώην σύζυγος του συντηρητικού παρουσιαστή στο ραδιόφωνο του Ουισκόνσιν Τσαρλς Σάικς, που δημοσίευσε στο Twitter ότι θα είναι μία άξια δικαστής, για να προσθέσει ότι: «Απλά δεν εμπιστεύομαι τον Τραμπ».

Αρκετοί από τους δικαστές έχουν ταχθεί κατά των αμβλώσεων, αλλά και των δικαιωμάτων σωματικής αναπαραγωγής, ενώ οι Σάικς, Κόλοτον και Πράιορ ψήφισαν κατά μιας πρότασης της κυβέρνησης Ομπάμα, σχετικά με το πρόγραμμα υγειονομικής περίθλαψης, το οποίο είναι γνωστό ως «Obamacare».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ δήλωσε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσής του ότι θα ήταν μεγάλη έκπληξη για τον ίδιο αν κάποιος Δημοκρατικός χαρακτήριζε τις επιλογές του Τραμπ για το ανώτατο δικαστήριο «συναινετικές».

«Ο υποψήφιος που πρότεινε ο πρόεδρος Ομπάμα είναι κάποιος τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι περιγράφουν ως συναινετικό υποψήφιο», δήλωσε ο Έρνεστ για τον Γκάρλαντ, σημειώνοντας ότι θα ήταν σκόπιμο για τη Γερουσία να εγκρίνει την επιλογή του προέδρου Ομπάμα.

Οι περισσότεροι από τους 11 δικαστές δεν σχολίασαν τη συμμετοχή τους, στην αναφερόμενη λίστα.

«Η Τζόαν Λάρσεν εργάζεται με το επιτελείο της, στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μίσιγκαν προκειμένου να εξασφαλίσει την απονομή της δικαιοσύνης καθημερινά. Αυτό είναι το βασικό κίνητρο της δουλειάς της και θα παραμείνει το ίδιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της, Στου Σάντλερ.

Επιστροφές φόρων

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο πολιτικού προβληματισμού βρίσκεται στις ΗΠΑ η άρνηση -μέχρι στιγμής- του Ντόναλντ Τραμπ να δημοσιοποιήσει τις επιστροφές των φόρων του, ενώ από την άλλη πλευρά, απαιτεί τη δημοσιοποίηση της επιστροφής φόρων των υποψηφίων που θα επιλέξει για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι είναι ασυνήθιστο να δημοσιοποιηθούν οι επιστροφές φόρων των υποψηφίων για την αντιπροεδρία πριν από τη δημοσίευση της επιστροφής φόρων του υποψηφίου προέδρου / CNN

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της επιστροφής των φόρων του, μόλις ολοκληρωθεί η τυπική δουλειά των λογιστών του, χωρίς ωστόσο να έχει δρομολογήσει κάποια πρακτική εξέλιξη στο ζήτημα αυτό.

 Ο συντηρητικός Ντόναλντ Τραμπ

Σε γενικότερο επίπεδο, η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να δημοσιοποήσει τώρα τη λίστα των υποψηφίων για την προεδρία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει ισχυρό πολιτικό κίνητρο, καθώς το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας θέλει με τον τρόπο αυτό να τονίσει τα συντηρητικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του. Παράλληλα, με την κίνηση αυτή προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στους συντηρητικούς κύκλους ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε μια προσπάθεια να τους πείσει ότι θα τηρήσει τις συντηρητικές αρχές και το πολιτικό πλαίσιο δράσης των Ρεπουμπλικάνων. Έτσι, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να γίνει πιο συντηρητικός και λιγότερο “αντισυστημικός,” στον εκλογικό ορίζοντα της 8ης Νοεμβρίου.