Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν παρέδωσε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο όπλα στη Λιβύη, μολονότι το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι είχε επαφή με κινεζικές εταιρείες.

«Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση του Καντάφι έστειλε κάποιον στην Κίνα εν αγνοία της κινεζικής κυβέρνησης για να έρθει σε επαφή με μέλη ενδιαφερόμενων εταιρειών», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τζιάνγκ Γιου, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με τις πληροφορίες καναδικής εφημερίδας, η οποία έγραψε χθες ότι το Πεκίνο πρότεινε την παράδοση όπλων στον συνταγματάρχη Καντάφι.

«Οι κινεζικές εταιρείες δεν υπέγραψαν εμπορικό συμβόλαιο και δεν έχουν εξαγάγει στρατιωτικούς εξοπλισμούς στη Λιβύη» πρόσθεσε η Γιανγκ τονίζοντας ακόμη ότι «οι κινεζικές εταιρείες δεν παρέδωσαν στρατιωτικούς εξοπλισμούς με άμεσο ή έμμεσο τρόπο».

Στην ερώτηση αν η Κίνα ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις στις κινεζικές εταιρείες που εμπλέκονται, η ίδια απάντησε: «Οι αρχές που είναι επιφορτισμένες με τις πωλήσεις όπλων θα το λάβουν ασφαλώς αυτό σοβαρά υπόψη τους».

Χθες η καναδική εφημερίδα «Globe and Mail» έγραψε ότι η Κίνα πρότεινε σημαντικές ποσότητες όπλων τον Ιούλιο στον Μουαμάρ Καντάφι και είχε μυστικές συνομιλίες για την παράδοσή τους μέσω της Αλγερίας και της Νότιας Αφρικής, χωρίς ωστόσο τα όπλα αυτά να παραδοθούν ποτέ.

«Είναι πολύ πιθανό αυτά τα έγγραφα να είναι αυθεντικά», δήλωσε σήμερα από την Τρίπολη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των λίβυων αντικαθεστωτικών, Αμπντουλραχμάν Μπούσιν.

«Μελετούμε όλα τα στοιχεία, έχουμε μια ομάδα δικηγόρων που εξετάζει επίσης το θέμα αυτό και στη συνέχεια θα πάρουμε μία απόφαση», κατέληξε.