Περίπου δέκα στενοί συνεργάτες του Μουάμαρ Καντάφι, ανάμεσα τους και ο Μανσούρ Ντάου, επικεφαλής των ταξιαρχιών ασφάλειας, εισήλθαν χθες στο Άγκαντεζ (βόρειος Νίγηρας) προερχόμενοι από τη Λιβύη, έγινε σήμερα γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, εισήλθαν στο έδαφος του Νίγηρα με τη συνοδεία του Αγκάλι Αλάμπο, μορφή της εξέγερσης των Τουαρέγκ, και έφθασαν σήμερα στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν με τον Αγκάλι δεν είναι ούτε γιοι ούτε κοντινά πρόσωπα της οικογένειας Καντάφι», σημείωσε η πηγή.

Ωστόσο, μια άλλη πηγή των Τουαρέγκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μανσούρ Ντάου, πρώην υπουργός Επικοινωνιών και πρώην διευθυντής του γραφείου του Καντάφι συμμετείχε στην ομάδα αυτή, διαψεύδοντας τον τίτλο του επικεφαλής των ταξιαρχιών της ασφάλειας που του δόθηκε.

Ο Αγκάλι Αλάμπο, ηγέτης του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη στο Νίγηρα, το κύριο μέτωπο της εξέγερσης των Τουαρέγκ που ξεκίνησε το 2007 στην περιοχή Άγκαντεζ, είχε πάει να ζήσει στη Λιβύη μετά τις εχθροπραξίες που έληξαν το 2009 έπειτα από παρέμβαση του Καντάφι.

Στην αρχή της λιβυκής εξέγερσης που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ο Αγκάλι Αλάμπο είχε προσλάβει εκατοντάδες πρώην αντάρτες Τουαρέγκ που πήγαν να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του ηγέτη της Λιβύης.