Ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης Femen διέκοψαν για λίγο την ομιλία του αμφιλεγόμενου Ελβετού ισλαμολόγου Τάρικ Ραμαντάν, χθες στο πλαίσιο της ετήσιας συγκέντρωσης των μουσουλμάνων που διοργανώνεται κοντά στο Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο στελέχη της οργάνωσης και της διοργανώτριας αρχής.

Σε ένα βίντεο που έστειλαν οι Femen στο Γαλλικό Πρακτορείο, εμφανίζεται μία γυναίκα να φορά μια αμπάγια (μακριά τουνίκ που αφήνει ακάλυπτο το πρόσωπο) να προσεγγίζει τον Τάρικ Ραμαντάν ο οποίος εκφωνεί μια ομιλία στο Μπουρζέ στο πλαίσιο ενός συνεδρίου με θέμα «υφίσταται το πολιτικό Ισλάμ;» με την ευκαιρία της 33ης ετήσιας συνάντησης των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Μόλις φθάσει σε απόσταση λίγων μέτρων από τον ακαδημαϊκό, η νεαρή γυναίκα ανοίγει την τουνίκ κι αποκαλύπτει το γυμνό της στήθος. Στο πλευρό της καταφθάνουν άλλες τρεις ακτιβίστριες γυμνές από τη μέση και πάνω, οι οποίες φωνάζουν «ο Αλλάχ δεν είναι πολιτικός!» προτού οι άνδρες ασφαλείας τις απομακρύνουν από τον χώρο.

Σε ένα δελτίο Τύπου, η οργάνωση εξηγεί ότι «διαμαρτύρεται κατά της παρουσίας των φονταμενταλιστών ιεροκηρύκων σε μια συγκέντρωση που στοχεύει στο να πολιτικοποιήσει τους μουσουλμάνους της Γαλλίας υπό την αιγίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων».

«Ο στόχος μας είναι να αντιταχθούμε στις πολιτικές φιλοδοξίες του Ισλάμ» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίνα Σεβτσένκο, η εκπρόσωπος τύπου των Femen στο Παρίσι.

«Δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο» σχολίασε από την πλευρά του ο Τάρικ Ραμαντάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εγγονός του ιδρυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Αιγύπτιου Χασάν αλ Μπάνα, ο διανοούμενος κι ισλαμολόγος Τάρικ Ραμαντάν κατηγορείται από τους επικριτές του ότι προωθεί υπογείως ένα πολιτικό ισλάμ.

Ο ίδιος, ο οποίος επιθυμεί να λάβει τη γαλλική υπηκοότητα, διαβεβαιώνει ότι ενστερνίζεται «τις αξίες της Δημοκρατίας».

Κάθε χρόνο η Ένωση των Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF) οργανώνει τη συνάντηση του Μπουρζέ, τη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση μουσουλμάνων της Ευρώπης, με περίπου 50.000 επισκέπτες.