Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι το Ισλάμ δεν «ανήκει» στην χώρα τους, καταδεικνύει μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αφήνοντας να διαφανεί μια αλλαγή στάσης των πολιτών μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη και την άφιξη στην Γερμανία τον περασμένο χρόνο ενός και πλέον εκατομμυρίου μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι.

Το 2010 ο τότε Γερμανός πρόεδρος Κριστιάν Γουλφ είχε προκαλέσει σάλο στη χώρα, όταν είπε πως το Ισλάμ ανήκει στην Γερμανία, θέση που επανέλαβε πέρσι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Πριν από έξι χρόνια, το 49% των Γερμανών συμφωνούσε με τον Γουλφ, ενώ το 47% τασσόταν εναντίον αυτής της γνώμης.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest dimap για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο WDR δείχνει πως οι διαθέσεις έχουν αλλάξει άρδην: το 60% των πολιτών δηλώνει πως το Ισλάμ δεν ανήκει στην Γερμανία, ενώ μόλις το 34% πιστεύει το αντίθετο.

Ο σκεπτικισμός έναντι αυτής της θρησκείας εμφανίζεται πιο έντονος στις μεγαλύτερες ηλικίες, με το 71% των ερωτηθέντων άνω των 64 ετών να πιστεύει πως το Ισλάμ δεν έχει θέση στην Γερμανία.

Στη Γερμανία κατοικούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσμού. Η ανησυχία αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά τις αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα μέλη του ξενοφοβικού, αντιευρωπαϊκού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προσυπέγραψαν εκλογικό μανιφέστο που υπογράμμιζε ότι το Ισλάμ αντίκειται στο γερμανικό Σύνταγμα, καλώντας να απαγορευθούν οι μιναρέδες και η μπούρκα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Infratest dimap, ένα ποσοστό λίγο πάνω από 50% των Γερμανών ανησυχεί ότι η επιρροή του Ισλάμ στην Γερμανία θα γίνει υπερβολικά μεγάλη, εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων στη χώρα.

Παράλληλα εντείνονται οι φόβοι για μια τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών στην Γερμανία: σχεδόν το 75% των Γερμανών ανησυχεί για αυτό το ενδεχόμενο.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.003 Γερμανών ψηφοφόρων τη 2η και την 3η Μαΐου.