Οι ιμπρεσιονιστές συναντούν τους επιβάτες στα τρένα της Γαλλίας

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες


ΚΟΣΜΟΣ
13:54
11/05/2016
Οι ιμπρεσιονιστές συναντούν τους επιβάτες στα τρένα της Γαλλίας
loading

Σεζάν. Ντεγκά. Γκογκέν. Μονέ. Ρενουάρ. Οι μεγάλοι ιμπρεσιονιστές, στο Παρίσι, είναι συγκεντρωμένοι στο Musee d’Orsay. Το οποίο, παλιά, ήταν σιδηροδρομικός σταθμός. Τώρα, η τέχνη των ιμπρεσιονιστών συναντά και πάλι τους γαλλικούς σιδηροδρόμους. Η SNCF, σε συνεργασία με την 3M, φέρνουν την τέχνη σε όσους χρησιμοποιούν το δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας.

Το εσωτερικό των βαγονιών του προαστιακού καλύπτεται από μια λεπτή επιφάνεια φιλμ και το βαγόνι μιμείται αίθουσα στο μουσείο Ορσέ.

kaydtajs2

Μπορεί πάλι, ένα άλλο βαγόνι να ανακαλεί μπροστά στους οφθαλμούς των επιβατών την αρχιτεκτονική των Βερσαλλιών.

Σε άλλο βαγόνι, εικόνες από το Cinema Gaumont, την πιο παλιά κινηματογραφική εταιρεία στην ιστορία.

kaydtajs3

Μετακινούμενοι από το σπίτι στη δουλειά και πίσω, όσοι ταξιδεύουν μπορούν να θαυμάσουν τον πίνακα «Πρωινό, ηλιόφως» του Καμίλ Πισαρό. Τα «Μπλε νούφαρα» του Κλοντ Μονέ. Τα ζωηρά βιτρό του ίδιου του μουσείου Ορσέ.

kaydtajs4

Δεν είναι μόνο ότι η ομορφιά συναντά μία άχαρη μετακίνηση με δημόσιο μέσο μεταφοράς. Η πρωτοβουλία υπενθυμίζει τη σχέση του σιδηρόδρομου με την τέχνη: Για παράδειγμα, η γραμμή J, που συνδέει τον σταθμό Σεν Λαζάρ με τον σταθμό Βερνόν, διασχίζει τοπία που στάθηκαν πηγές έμπνευσης σπουδαίων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Κάθετα «έπεσαν» τα περιστατικά γκράφιτι στους τοίχους των βαγονιών. Μειώθηκαν οι κάθε φύσεως βανδαλισμοί. Το μάτι βλέπει ομορφιά, το μυαλό ησυχάζει, η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι δεν είναι πια μια μουντή ρουτίνα.

kaydtajs5

kaydtajs6

kaydtajs7

kaydtajs8

kaydtajs9

kaydtajs10

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει