Άνεργοι θα μείνουν οι 40 εργαζόμενοι του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Νέας Ζηλανδίας NZPA αφού το βράδυ της Τετάρτης θα μπει λουκέτο μετά από 131 χρόνια λειτουργίας.

Το NZPA έπεζε θύμα της κρίσης του γραπτού Τύπου και της κυριαρχίας του ίντερνετ, αφού όλο και λιγότερο οι επιχειρήσεις του Τύπου έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες που προσφέρει το κρατικό πρακτορείο.

Το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, στο απόγειό του, το πρακτορείο είχε ως συνδρομητές 70 εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας και διέθετε γραφεία στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Σιγκαπούρη.

Τα τελευταία χρόνια, ο γραπτός Τύπος της χώρας βρίσκεται πλέον στην κατοχή δύο αυστραλιανών ομίλων, του Fairfax και του APN News Media, με τον πρώτο να ανακοινώνει την άνοιξη που πέρασε ότι θα διακόψει τη συνδρομή του στο πρακτορείο.

Οι σαράντα δημοσιογράφοι του πρακτορείου της Νέας Ζηλανδίας θα συγκεντρωθούν στην έδρα του στο Ουέλινγκτον το βράδυ της Τετάρτης μετά την αποστολή του τελευταίου τηλεγραφήματος.

«Τους τελευταίους μήνες ήταν δύσκολο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, καθώς οι άνθρωποι έβλεπαν τους συναδέλφους τους να αποχωρούν. Πιστεύω ότι η Τετάρτη θα είναι κατά κάποιον τρόπο το τέλος της περιόδου πένθους», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης.

Οι εκδοτικοί όμιλοι Fairfax και του APN News Media και το αυστραλιανό πρακτορείο ειδήσεων AAP θα ενισχύσουν τα δίκτυά τους στη Νέα Ζηλανδία μετά τη διακοπή της λειτουργίας του NZPA.