Aυτοί που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο Brexit, κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία με την υπόλοιπη ΕΕ χωρίς να συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης, ανέφερε ο  υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη με τους Financial Times, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να έχει μια εμπορική συμφωνία ανάλογη με αυτή που έχει η Νορβηγία ή η Ελβετία, αλλά και πάλι θα έπρεπε να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ ακόμα και τότε δεν θα είχε αυτόματα πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Ερωτηθείς εάν το στρατόπεδο υπέρ του Brexit έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί την ίδια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ εάν αποχωρούσε από αυτή συγκριτικά με τη συμφωνία που έχει σήμερα ως μέλος της ΕΕ, ο Μακρόν δήλωσε:

«Νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο λάθος. Η καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία είναι αυτή που έχετε και ειδικά αυτή για την οποία μόλις έγινε επαναδιαπραγμάτευση με την υπόλοιπη ΕΕ», δήλωσε ο Μακρόν.

«Άρα αυτοί που προσποιούνται ότι το passporting (μηχανισμός διαβατηρίου) θα διατηρηθεί ακολουθώντας ακριβώς τους ίδιους κανόνες χωρίς καμία συνεισφορά στον προϋπολογισμό, κάνουν ένα μεγάλο, μεγάλο σφάλμα καθώς είναι εντελώς λανθασμένο» πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Άρα σίγουρα, μπορείτε να επαναδιαπραγματευτείτε μια εμπορική ρύθμιση αλλά αυτή η εμπορική συμφωνία θα είναι λιγότερο ευνοϊκή για το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι αν ήταν μέλος της Ένωσης» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Βρετανία θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει την αστάθεια που θα υπάρξει μεταξύ του δημοψηφίσματος του Ιουνίου για το Brexit και του χρόνου που θα εφαρμοστεί η όποια εμπορική συμφωνία, κάτι θα μπορούσε να διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει προσπαθήσει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν υψηλότερους δασμούς στις φθηνές εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει την Κίνα εάν αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Νομίζετε ότι θα είστε σε θέση να προστατεύσετε αύριο τη χαλυβουργία σας εάν είστε μόνοι σας και ενώ η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κινεζική;» ανέφερε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Πράγματι πιστεύω ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να είναι (μια χώρα) μέλος της ΕΕ».