Σύνοδο κορυφής ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει αυτήν την εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, παρουσία ηγετών της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου καθώς και άλλων περιφερειακών οργανισμών.

«Ζούμε μια στιγμή που μας γεμίζει ελπίδα, αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι» δήλωσε προτείνοντας τη βοήθεια του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η πολιτική μετάβαση στην Λιβύη, όπου η πρωτεύουσα Τρίπολη πέφτει πλέον στα χέρια των ανταρτών.

Ο Μπαν ζήτησε από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι να σταματήσουν να πολεμούν και να επιτρέψουν τη μεταβίβαση της εξουσίας.

Πρόσθεσε ότι όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Καντάφι, το γιο του Σάιφ αλ-Ισλάμ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του.

Οι εξεγερμένοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν συλλάβει τον Σάιφ αλ-Ισλάμ και άλλους δύο γιους του Καντάφι, τονίζουν ότι μπορεί να θέλουν να δικάσουν το «τρίο» στη Λιβύη, και να μην το παραδώσουν στο ΔΠΔ.