Μια ανατριχιαστική αποκάλυψη έκαναν οι Αρχές του Βελγίου, λίγες ώρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε αεροδρόμιο και σταθμό μετρό που προκάλεσε τον θάνατο 34 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη.

Στα απανθρακωμένα και διαμελισμένα θύματα αλλά και στα σώματα τραυματιών από το μακελειό στις Βρυξέλλες, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών οι αρχές βρήκαν υπολείμματα από καρφιά και βίδες.

Οι αδίστακτοι βομβιστές αυτοκτονίας, είχαν τοποθετήσει βίδες και καρφιά στους εκρηκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα από το ωστικό κύμα.

Τις πληροφορίες μετέδωσε το βελγικό VRT το οποίο επικαλείται γιατρούς του Νοσοκομειακού Πανεπιστημίου Leuven, οι οποίοι εντόπισαν, ύστερα από εξέταση των θυμάτων, υπολείμματα από βίδες.

Αστυνομική επιδρομή πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης σε σπίτι στην περιοχή Schaerbeek, βόρειο προάστιο των Βρυξελλών, όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα, επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Εκεί οι αρχές εντόπισαν ακόμη έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος περιείχε καρφιά, χημικά και μία σημαία του Ισλαμικού Κράτους, κατά τα αναφερόμενα στην σχετική ανακοίνωση.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή των χθεσινών γεγονότων στη βελγική πρωτεύουσα, από τον καθηγητή ορθοπεδικής, Δημήτρη Κουλαλή, ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και συγκεκριμένα στην ορθοπεδική κλινική.

Ο κ. Κουλαλής ήταν από τους πρώτους γιατρούς που κλήθηκε προκειμένου να περιθάλψει τραυματίες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Μας έφεραν στο δικό μας το τμήμα τέσσερα με πέντε άτομα τα οποία έφεραν τραύματα τόσο αγγειοχειρουργικής όσο και ορθοπεδικής φύσης, τραύματα πολέμου θα τα έλεγα, με ανοιχτές πληγές και ταυτόχρονο βγάζαμε μέσα από τα τραύματα τους θραύσματα μεταλλικά», λέει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας των τραυματιών είναι όπως σημειώνει ότι κάποια περιστατικά χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν.

Οι τρεις άνδρες του ISIS

Ο Ναζίμ Λαχράουι, καταζητούμενος για τις επιθέσεις του Παρισιού και ένας από τους επικεφαλής κατασκευαστές εκρηκτικών μηχανισμών του ISIS, είναι ο τρίτος από τους δράστες των επιθέσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που διαφεύγει, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα DH.

Το DNA του Λαχράουι βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, και ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο με τον συλληφθέντα Σάλαχ Αμπντεσλάμ.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών χθες το πρωί ήταν οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, κάτοικοι Βρυξελλών, γνωστοί στην αστυνομία για ποινικά αδικήματα.

Οι βελγικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του τρίτου άντρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές πριν αυτοί ενεργοποιήσουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που έφεραν εντός του αεροδρομίου των Βρυξελλών.

Ο φυγάς είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία το Σεπτέμβριο μαζί με τον Αμπντεσλάμ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του δεν περιορίζονται στο Βέλγιο, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι ενδεχομένως να βρίσκεται στο δρόμο για τη Μεγάλη Βρετανία.

Οπως μεταδίδει το Sky news ο Λαχράουι ήταν αυτός που έφτιαξε τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στο μακελειό του Παρισιού το Νοέμβριο και το DNA του είχε βρεθεί στις ζώνες με τα εκρηκτικά που φορούσαν οι βομβιστές στο Μπατακλάν και το Σταντ ντε Φρανς. Οι αρχές γνώριζαν ήδη από την Δευτέρα, μια ημέρα πριν από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες ποιος ήταν ο ύποπτος και ότι είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Σχέση με το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, το Νοέμβριο, είχαν οι Khalid και Ibrahim el-Bakraoui, τα δύο αδέλφια που θεωρούνται ύποπτα για την επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Τα δύο αδέλφια ήταν γνωστά στην αστυνομία, όπως μεταδίδει το κρατικό δίκτυο RTBF του Βελγίου, για την εγκληματική δράση τους στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικαλείται το RTBF, πρόσφατα υπήρξαν και στοιχεία που συνδέουν τους δύο υπόπτους και με την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Εάν οι βομβιστές των Βρυξελλών αποδειχθεί πως προέρχονται από τον ίδιο «πυρήνα» με αυτούς του Παρισιού, αναμφίβολα θα υπάρξουν πολλά ερωτήματα σχετικά με πιθανές αστοχίες της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Τα αδέλφια el-Bakraoui είναι από τις Βρυξέλλες και έχουν «παρελθόν» στο οργανωμένο έγκλημα στο Βέλγιο.  Ήταν μεταξύ των υπόπτων που διέφυγαν από τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις και αναζητούνταν από την αστυνομία.

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι οι βελγικές αρχές εντόπισαν νέα ποσότητα εκρηκτικών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο προσθέτοντας ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δράστες τοποθέτησαν τις βαλίτσες με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω σε καρότσια. «Οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν, ο τρίτος βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε», πρόσθεσε.