«Η Ευρώπη θα τα καταφέρει και αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που βγαίνει από τη Σύνοδο Κορυφής. Κοινή απόφαση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας που έχει στόχο της αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Αυτά που είχαμε ήδη συμφωνήσει τον Οκτώβριο του 2015 θεωρώ πως βοηθούν στην επίλυση της κρίσης. Θα βοηθήσει την κατάσταση στην Ειδομένη» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Παράλληλα, σημείωσε πως: «Η συμφωνία αυτή βοηθάει και στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Δεν πρέπει να έχουμε βέβαια ουτοπίες και να πιστεύουμε πως αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα είναι αρκετά. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα να γίνουν. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει κάτι στα όσα συμφωνήθηκαν σήμερα. Ευχαριστώ τον Ντόναλτ Τουσκ αλλά και τον τούρκο πρωθυπουργό» και συμπλήρωσε: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε σχέση με την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής. Συμφωνήσαμε να καταπολεμήσουμε μαζί με την Τουρκία τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Με αυτά που συμφωνήσαμε πιστεύουμε πως πραγματικά θα καταφέρουμε ένα ακόμα χτύπημα στα κυκλώματα αυτά έτσι ώστε και να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο στην ΕΕ αλλά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής όσων ήδη έχουν περάσει».

Στη συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος συμπλήρωσε ότι: «Όλοι οι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Εκεί θα καταγράφονται. Η συμφωνία αυτή ισχύει από την 20η Μαρτίου του 2016.  Σε ότι αφορά τους Σύριους για κάθε έναν που θα επιστρέφεται στη Τουρκία ένας άλλος θα κερδίζει μια θέση παραμονής στην ΕΕ. Θα ενισχύσουμε τις χώρες κοντά στη Συρία για να μένουν εκεί οι πρόσφυγες. Επίσης θα βοηθηθούν η Ιταλία και η Ελλάδα που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».

Τέλος, η κ. Μέρκελ ανέφερε πως: «Αν δεν λειτουργήσει το μοντέλο αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο. Η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, να κόψει κάθε πιθανή δίοδο προς την Ευρώπη. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της υπό προϋπόθεσης απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ενώ σε ότι αφορά τα 3 δις. θα επιταχυνθεί η διαδικασία αποδέσμευσής τους και θα δοθούν κυρίως σε δομές υγείας. Σε ότι αφορά το κεφάλαιο 17 καταλήξαμε ότι θα ανοίξει όπως θα ανοίξει και το κεφάλαιο 33. Σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης όσων μεταναστών είναι ακόμα στη Τουρκία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βελτιωθεί και ως προς την ασφάλεια».