Για τουλάχιστον 37 χρόνια «κάθεται» στην καρέκλα της εξουσίας, ο πρόεδρος της Ανγκόλας Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος. Ο ίδιος, ένας από τους αφρικανούς ηγέτες που έχουν μείνει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να παραιτηθεί το 2018, αλλά δεν αιτιολόγησε την απόφασή του και δεν κατονόμασε τον διάδοχο που προτιμά.

Η Ανγκόλα, χώρα μέλος του ΟΠΕΚ και δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου της Αφρικής μετά τη Νιγηρία, έχει πληγεί σκληρά από τη μείωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% των εσόδων της χώρας σε συνάλλαγμα.

«Έλαβα την απόφαση να εγκαταλείψω την ενεργό πολιτική δραστηριότητα το 2018», δήλωσε ο 73χρονος Ντος Σάντος σε ομιλία του προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος MPLA. Δεν επεκτάθηκε στο θέμα.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ανγκόλα το 2017 και ο επικεφαλής του κόμματος που θα τις κερδίσει θα γίνει στη συνέχεια πρόεδρος. Ο αρχηγός του MPLA Ντος Σάντος διορίσθηκε για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία το 2012, μετά τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές.

Κάτοικοι της Λουάντα εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι ο Ντος Σάντος αποφάσισε να μην παραιτηθεί πριν από τις επόμενες εκλογές.

«Οι εκλογές είναι το 2017, όχι το 2018. Θα έπρεπε να παραιτηθεί πριν από τις εκλογές του 2017», είπε ο Αλφόνσο Κανγκούλο, 42 ετών, ο οποίος είναι άνεργος και κατηγορεί την κυβέρνηση για την εξασθένηση της οικονομίας.

Όμως ο Φρανκ Φρανσίσκο, 48 ετών, δημόσιος υπάλληλος, δήλωσε: «Αν παραιτούνταν πριν από τις εκλογές, ίσως ο κόσμος να έλεγε ότι το ‘σκασε επειδή θα έχανε».

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν πλήξει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ενδεχόμενη χρηματοοικονομική βοήθεια.

Ο Ντος Σάντος έχει υπό τον έλεγχό του την Ανγκόλα, μια πρώην πορτογαλική αποικία η οικονομία της οποίας άνθισε επί των ημερών του χάρη στο πετρέλαιο ενώ ανοικοδομήθηκαν υποδομές της, που είχαν καταστραφεί από τον 27ετή εμφύλιο πόλεμο που τελείωσε το 2002.

Επικριτές τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας και ότι διαμόρφωσε μια ελίτ, η οποία αποτελείται κυρίως από την οικογένειά του και τους πολιτικούς συμμάχους του, που έχουν πλουτίσει σε μια χώρα η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πιο διεφθαρμένων στον κόσμο.

Ο Ντος Σάντος, ο οποίος έχει σπουδάσει μηχανικός πετρελαίου στην τότε Σοβιετική Ένωση, είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης της Αφρικής μετά τον πρόεδρο της Ισημερινής Γουινέας Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόγκο.

Ο αντιπρόεδρος Μανουέλ Βισέντε, πρώην επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Sonangkol, θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ντος Σάντος.

Ωστόσο άλλοι αναλυτές λένε πως ο πρόεδρος ετοιμάζει για διάδοχο τον γιο του, τον Ζοζέ Φιλομένο ντε Σούζα ντος Σάντος. Ο νεότερος Ντος Σάντος ηγείται αυτή τη στιγμή του κρατικού επενδυτικού ταμείου.