Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν εγκρίνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών
της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Έχουμε ένα συγκεκριμένο πακέτο κυρώσεων, οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ εργάζονται από κοινού», δήλωσε η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών, στις κυρώσεις θα περιλαμβάνεται η απαγόρευση πώλησης εξοπλισμού από ευρωπαϊκές εταιρίες προς τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν, περιοριστικοί όροι για τις ιρανικές τράπεζες και η παράταση της δέσμευσης ιρανικών κεφαλαίων καθώς και η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε μέλη του ιρανικού καθεστώτος και σε συνεργάτες τους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί προειδοποίησαν επίσης ότι το καθεστώς της επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ, πέραν των κυρώσεων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ,  θα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες στις εταιρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ πρέπει να διευθετήσουν τη διένεξη για τα πυρηνικά με το Ιράν μέσω μιας συμφωνίας για την ανταλλαγή καυσίμων, αντί να προσκολλούνται στις κυρώσεις. «Η συμφωνία της Τεχεράνης και η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ευκαιρίες για κατανόηση της διένεξης για τα πυρηνικά και απευθύνω έκκληση προς όλες τις πλευρές να μην χάσουν αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο υπεύθυνος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν Αλι Ακμπάρ Σαλεχί.