Το κόστος για ένα γεύμα σε εστιατόριο του Λονδίνου αυξήθηκε κατά 11% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με συνέπεια να χρειάζονται πλέον, κατά μέσο όρο 90 λίρες ήτοι 128 ευρώ προκειμένου δυο άτομα να απολαύσουν ένα γεύμα τριών πιάτων, συν το κρασί.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στον κατάλογο «Harden’s London Restaurants 2012» και δείχνουν ότι η αύξηση στις τιμές είναι η μεγαλύτερη των δυο τελευταίων δεκαετιών.

Ειδικοί του κλάδου αποδίδουν την αύξηση στις τιμές στον άνοδο του ΦΠΑ από 17,5% στο 20%, καθώς και στην αύξηση του κόστους τροφίμων. Αν εξαιρεθεί η αύξηση του φόρου οι ανατιμήσεις περιορίζονται στο 4,5%, σημειώνει.

Τους τελευταίους δώδεκα μήνες άνοιξαν μόνο 107 εστιατόρια στην βρετανική πρωτεύουσα έναντι 140 ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ υπήρξαν και 72 λουκέτα.

Σύμφωνα πάντως με τον «Harden’s London Restaurants 2012» τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, με αλφαβητική σειρά, είναι τα εξής: Brawn, Les Deux Salons, Dinner by Heston Blumenthal, Galoupet, Hedone, Medlar, Pollen Street Social, Riding House Cafe, Roganic και Yashin.