Προωθείται η ιδέα γυναίκας στη θέση του γγ του ΟΗΕ

Λήγει στο τέλος του 2016 η θητεία του Μπαν Κι Μουν


ΚΟΣΜΟΣ
7:55
04/03/2016
Προωθείται η ιδέα γυναίκας στη θέση του γγ του ΟΗΕ
loading

Επτά γυναίκες μέλη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χθες να προωθήσει την εκλογή γυναίκας για τη θέση γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τις διαδικασίες εκλογής στο τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η θητεία του Μπαν Κι Μουν.

Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεχθεί γυναίκα στη θέση του γγ του ΟΗΕ. Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρεις είναι γυναίκες.

Ο Μπαν Κι Μουν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, συμπληρώνει τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του οργανισμού. Η θέση του γενικού γραμματέα έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του οργανισμού εδώ και 70 χρόνια.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες με την δύναμη άσκησης βέτο όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία- θα προτείνουν έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν Κι Μουν.

«Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σοβαρής εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα», είπαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα. Σε απάντησή τους ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε: «Ενώ θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε εν τέλει τον καλύτερο υποψήφιο οποιουδήποτε εκ των δύο φύλων».

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει