Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους μικρής ακτίνας δράσης, ώρες μετά την ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκούν-χιε, επεσήμανε την ανάγκη τερματισμού της τυραννίας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων αναζωπύρωσαν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωσή της, από την πυρηνική δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο, αλλά και την εκτόξευση πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ οι εκτοξεύσεις έγιναν από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας. Εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ, δήλωσαν ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για πυραύλους μικρής ακτίνας δράσης ή για βλήματα πυροβολικού.

Ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές θα απέχουν από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση.

Η πρόεδρος Παρκ, σκληραίνει τη στάση της, καθώς αποστασιοποιείται από την «πολιτική εμπιστοσύνης» που ακολουθούσε, ενώ σχολίασε θετικά τη νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας τη Βόρεια Κορέα ν’ αλλάξει τη συμπεριφορά της. «Θα συνεργαστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο προκειμένου να αναγκάσουμε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το απερίσκεπτο πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά και να θέσει τέρμα στην τυραννία που καταπιέζει την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδελφών μας στο Βορρά», δήλωσε η Παρκ στη διάρκεια σημερινής χριστιανικής συγκέντρωσης προσευχής.

Παράλληλα, η Νότια Κορέα ενέκρινε την εφαρμογή ειδικού νομικού πλαισίου για την ίδρυση υπηρεσίας αντικατασκοπείας, που ψηφίστηκε τελικά χθες στο κοινοβούλιο, αλλά και νόμου που προβλέπει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Τον προηγούμενο μήνα, η Σεούλ προχώρησε στην αναστολή λειτουργίας του κοινού βιομηχανικού πάρκου με τη Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας την άσκηση πιέσεων σε βιομηχανικό και οικονομικό επίπεδο. Η Πιονγκγιάνγκ αναγκάστηκε να καταφύγει στην υιοθέτηση τακτικής δημόσιων και χυδαίων φραστικών επιθέσεων από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, κατά της προέδρου Παρκ.

Το σχέδιο απόφασης που ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε καταρτιστεί από τις ΗΠΑ, ενώ υποστηρίχτηκε και από την Κίνα, το βασικό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας στην περιοχή. Η νέα αυτή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, επεκτείνει τις εφαρμοζόμενες κυρώσεις, μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα στις 6 Ιανουαρίου, αλλά και την εκτόξευση του πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης, στις 7 Φεβρουαρίου. Η πυραυλική εκτόξευση σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα παραβίασε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι είναι δικαίωμά της, να εκτοξεύει πυραύλους στο πλαίσιο υλοποίησης πυραυλικού προγράμματος, για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα.