Οι ισχυροί παγωμένοι άνεμοι εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τη διάσωση 68 επιβαινόντων από το παγοθραυστικό «Aurora Australis» που «κόλλησε» στην Ανταρκτική, ενώ βρισκόταν σε αποστολή για να μεταφέρει προμήθειες στον σταθμό Mawson. Σύμφωνα με το BBC υπήρξε πρόβλημα με το σύστημα αγκυροβόλησης και έτσι προσάραξε στο Horseshoe Harbour.

Στην περιοχή πνέουν παγωμένοι άνεμοι που φτάνουν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα κι έτσι τα αυστραλιανά συνεργεία διάσωσης περιμένουν καλύτερες συνθήκες πριν ξεκινήσουν επιχείρηση διάσωσης των ερευνητών και του πληρώματος του παγοθραυστικού.

sdhjahs1
Το πλοίο

«Θα παραμείνουν στο πλοίο μέχρι να εξομαλυνθούν οι καιρικές συνθήκες και να είναι ασφαλής η μεταφορά τους στον σταθμό Mawson », εξήγησε ο διευθυντής της Australian Antarctic Division (AAD), «πιστεύουμε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στη διάρκεια της νύχτας».

sdhjahs2
Το πλοίο στο σημείο που έχει προσαράξει

Στο σκάφος έχει προκληθεί ρωγμή αλλά χωρίς αυτό να απειλεί την ασφάλειά του ή να υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυσίμων.

Όταν ο καιρός είναι καλύτερος θα ξεκινήσει προσπάθεια να «ξεκολλήσει» το πλοίο, διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Το «Aurora Australis» επρόκειτο να παραλάβει 30 ερευνητές από άλλη ερευνητική βάση και θα επέστρεφαν στην Αυστραλία.

Η χώρα έχει τέσσερις σταθμούς στην Ανταρκτική, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, και το εν λόγω παγοθραυστικό ταξιδεύει συχνά από το Hobart  της Αυστραλίας είτε για ερευνητικούς σκοπούς είτε για τον ανεφοδιασμό των σταθμών.

Το 2014 ήταν το «Aurora Australis» που βοήθησε στη διάσωση του ρωσικού πλοίου «Akademik Shokalskiy» και του 52μελούς πληρώματός του.

sdhjahs3
Ο συαθμός Mawson