Δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ φέρονται να σκότωσαν τους Ταλιμπάν, που θεωρούνταν υπεύθυνοι για την κατάρριψη, το Σαββατοκύριακο, ενός ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκαν 38 Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες, δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν Τζον Αλεν.

Όπως διευκρίνισε ο οπλαρχηγός τους εξακολουθεί να διαφεύγει.

Επρόκειτο για το πλέον αιματηρό επεισόδιο για τις αμερικανικές δυνάμεις στα δέκα χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος στη χώρα.

«Η επιδρομή σκότωσε τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Μοχιμπουλά και τον αντάρτη ο οποίος έριξε τη βολή που σχετίζεται με την κατάρριψη του ελικοπτέρου CH-47 η οποία απέβη στους θανάτους 38 μελών των αφγανικών και συμμαχικών ένοπλων δυνάμεων», αναφέρει ανακοινωθέν της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF).

Το ανακοινωθέν δεν διευκρινίζει πώς ακριβώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατέρριψαν το ελικόπτερο, αν και είναι η πιο σαφής αναφορά μέχρι σήμερα για το ποια ήταν η αιτία της συντριβής.

«Τους εξοντώσαμε με μια αεροπορική επιδρομή», είπε ο στρατηγός Αλεν, αναφέροντας πως το πλήγμα έκανε καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό F-16.

Τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ διέψευσαν οι Ταλιμπάν. «Το άτομο που έριξε τη βολή που κατέρριψε το ελικόπτερο είναι ζωντανό και βρίσκεται σε άλλη επαρχία μαχόμενος τις ξένες δυνάμεις», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.