Αποκλείεται να ματαιωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα, διαβεβαιώνει η Βραζιλία ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον ιό «παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία».

Οι βραζιλιάνικες αρχές επιμένουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για τους θεατές ούτε για τους αθλητές- εκτός από τις εγκύους- στη διοργάνωση του Αυγούστου.

Ο ιός συνδέεται με περιπτώσεις μικροκεφαλίας σε βρέφη, τα οποία γεννιούνται με μικρότερο από το κανονικό κρανίο και εγκέφαλο.

Οι ειδικοί ανησυχούν πως ο ιός, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, εξαπλώνεται γρήγορα στη Λατινική Αμερική με καταστροφικές συνέπειες.

«Πρέπει να εξηγήσουμε σε όσους έρχονται στη Βραζιλία, τους αθλητές, πως υπάρχει μηδενικός κίνδυνος εφόσον δεν μιλάμε για εγκύους», ανέφερε εκπρόσωπος της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ στο Reuters.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να εξαφανίσει τους χώρους επώασης, ειδικά τα στάσιμα νερά, η Ρουσέφ έδωσε στους επιθεωρητές υγείας και υγιεινής την εξουσία να μπαίνουν και σε ιδιωτικά κτήρια.

Έτσι, μπορούν πλέον να καλούν ακόμα και την αστυνομία, αν κρίνεται απαραίτητο, και περισσότεροι από 200.000 στρατιώτες διεξάγουν τέτοιους ελέγχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, περίπου το 25% των 49 εκατομμυρίων σπιτιών της χώρας έχουν μέχρι στιγμής επιθεωρηθεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο που να μπορεί να σταματήσει τον ιό Ζίκα.  Ο μόνος τρόπος να αποφύγει κανείς να κολλήσει είναι να προστατευτεί από τα τσιμπήματα των κουνουπιών Aedes που μεταφέρει τον ιό.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται ήπια συμπτώματα ή καθόλου, αν και έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις μια σπάνιας παραλυτικής διαταραχής που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre, σύμφωνα με το BBC.

Η μεγαλύτερη απειλή πιστεύεται πως αφορά τις γυναίκες που εγκυμονούν και τα αγέννητα παιδιά τους.