Περισσότεροι από 450 μαχητές και πολίτες απομακρύνθηκαν σήμερα από τρεις περιοχές της Συρίας, στο πλαίσιο μιας σπάνιας και περίπλοκης συμφωνίας μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στο παρελθόν, η Δαμασκός είχε συνάψει πολλές συμφωνίες προσωρινής εκεχειρίας με τους αντάρτες, όμως η σημερινή εκκένωση είναι ο καρπός μιας από τις πιο περίπλοκες συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, το Μάρτιο του 2011.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Ζαμπαντάνι, την τελευταία πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες στα σύνορα της Συρίας με τον Λίβανο, η οποία πολιορκείται εδώ και μήνες από τον συριακό στρατό, καθώς και στη Φούα και την Καφράγια, τα τελευταία σιιτικά χωριά που ελέγχονται ακόμη από τον στρατό στην επαρχία Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Μετά την εκεχειρία και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές αυτές, ξεκίνησε το πρωί σήμερα η πιο «ευαίσθητη» επιχείρηση, αυτή της απομάκρυνσης των κατοίκων και των μαχητών, πολλοί από τους οποίους είναι τραυματισμένοι. Έτσι, περισσότεροι από 120 αντάρτες και άμαχοι αναχώρησαν από τη Ζαμπαντάνι για να μεταβούν, μέσω του Λιβάνου και της Τουρκίας, σε άλλες ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, όπως ανέφερε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα 7 λεωφορεία και τα 22 ασθενοφόρα που τους μεταφέρουν, διέσχισαν το μεθοριακό φυλάκιο της Μασνάα και κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Από εκεί θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Τουρκία.

Παράλληλα, 335 αντάρτες και πολίτες έφυγαν από τη Φούα και την Καφράγια και πέρασαν στην Τουρκία από τη μεθοριακή διάβαση Μπαμπ αλ Χάουα. Η ομάδα αυτή θα μεταβεί αεροπορικώς στη Βηρυτό και θα επιστρέψει δια ξηράς στη Δαμασκό.

Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Μαγιαντίν, ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Συρία, Γιακούμπ Χέλου, εκτίμησε ότι η επιχείρηση «εκτυλίσσεται με επιτυχία».

Το Αλ Μανάρ, το τηλεοπτικό κανάλι της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, μετέδωσε εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες αντάρτες με στρατιωτικές στολές, συγκεντρωμένοι μπροστά από λεωφορεία στη Ζαμπαντάνι. Οι τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων με πατερίτσες, επιβιβάστηκαν σε ασθενοφόρα. Παρόμοιες ήταν οι εικόνες και από τη Φούα και την Καφράγια, όπου δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, είχαν συγκεντρωθεί περιμένοντας να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και ασθενοφόρα.

Η εκκένωση έγινε υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, της Ερυθράς Ημισελήνου και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, ο στόχος των συμφωνιών της «τοπικής συμφιλίωσης» είναι να «διασφαλιστούν» οι ζώνες κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό. Όμως αρκετές από αυτές τις συμφωνίες κατέρρευσαν ή καθυστέρησαν να εφαρμοστούν. Έτσι, μια συμφωνία που προέβλεπε την αποχώρηση 4.000 αμάχων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα από τρεις συνοικίες στα νότια της Δαμασκού ανεστάλη το Σάββατο, μία ημέρα μετά τον θάνατο του ηγέτη των ανταρτών Ζαχράν Αλούς σε αεροπορική επιδρομή του συριακού καθεστώτος.