Εισαγγελέας επιφορτισμένος με τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη άσκησε δίωξη σε ένα Μουσουλμάνο, άλλοτε αξιωματικό του στρατού, διότι δεν εμπόδισε τη διάπραξη εγκλημάτων από ξένους ισλαμιστές μαχητές με θύματα σερβοβόσνιους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη βαλκανική χώρα (1992-1995).

Ο 63χρονος απόστρατος Σάκιμπ Μάχμουλιν συνελήφθη την 8η Δεκεμβρίου και τον βαρύνει η κατηγορία ότι οι ενέργειές του όταν υπηρετούσε στο 3ο Σώμα Στρατού αντίκεινται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στις Συμβάσεις της Γενεύης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν χρονολογούνται την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου 1995, ενώ ο πόλεμος όδευε προς το τέλος του, καθώς το 3ο Σώμα Στρατού και ένα άγημα ξένων μαχητών, που ήταν γνωστό με την ονομασία Ελ Μουτζάχιντ, εξαπέλυαν επιθέσεις στο κεντρικό τμήμα της Βοσνίας.

Πολλοί ισλαμιστές μαχητές, ή μουτζαχεντίν, πήγαν στη Βοσνία από κράτη της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοθρήσκων τους εναντίον των ορθόδοξων Σέρβων και των καθολικών Κροατών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους.

Το άγημα Ελ Μουτζάχιντ τελούσε επισήμως υπό τις διαταγές του βοσνιακού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, στην πράξη όμως δρούσε αυτόνομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εισαγγελέα μέλη του αγήματος Ελ Μουτζάχιντ είχαν απαγάγει και δολοφονήσει 50 αιχμαλώτους σερβοβόσνιους στρατιώτες που είχαν παραδοθεί σε άλλες μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού.

«Τελετουργικοί αποκεφαλισμοί και επίδειξη των κεφαλιών σε αντιπάλους»

«Ορισμένοι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν με τελετουργικούς αποκεφαλισμούς και τα κεφάλια τους επιδείχθηκαν σε άλλους για παραδειγματισμό», αναφέρει ανακοίνωση του εισαγγελέα. Κατά την ίδια πηγή, μέλη του αγήματος Ελ Μουτζάχιντ χρησιμοποίησαν εξαιρετικά βάναυσες μεθόδους βασανιστηρίων σε βάρος των αιχμαλώτων.

«Τους έκοβαν τα αυτιά, τους κλώτσαγαν, τους έδεναν τα χέρια και τους ξυλοκοπούσαν», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα. «Ορισμένα θύματα είχαν κρεμαστεί με σχοινιά στο λαιμό σε άβολες στάσεις, κάτι που σήμαινε ότι θα πνίγονταν εάν έκαναν οποιαδήποτε κίνηση, και τους άφηναν εκεί επί ώρες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Έχει γίνει εκταφή των λειψάνων 10 θυμάτων, ενώ παραμένει άγνωστο πού βρίσκονται οι σοροί των υπολοίπων, σύμφωνα με τον ίδιο Βόσνιο εισαγγελέα.

Ο Μάχμουλιν δεν απέτρεψε ούτε επέβαλε πειθαρχικές κυρώσεις για τα εγκλήματα των μελών του αγήματος Ελ Μουτζάχιντ παρά το γεγονός ότι ήταν εν γνώσει του πως διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος επισήμανε ότι θα κληθούν 70 μάρτυρες και θα παρουσιαστούν 900 στοιχεία κατά τη διάρκεια της δίκης.

Το 2008 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 3 ετών στον πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Βοσνίας διότι είχε επιτρέψει τους βασανισμούς σερβοβόσνιων στρατιωτών από ξένους ισλαμιστές μαχητές. Τότε ο Μάχμουλιν είχε προσπαθήσει μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και είχε υποστηρίξει πως δεν είχε κανέναν έλεγχο στους μαχητές του αγήματος Ελ Μουτζάχιντ.

Η έρευνα σε βάρος του Σάκιμπ Μάχμουλιν είχε ξεκινήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, το οποίο όμως σε μεταγενέστερο στάδιο διαβίβασε τους φακέλους για τις λιγότερο σημαντικές υποθέσεις στη δικαιοσύνη της Βοσνίας.