Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα από ένα συμβάν κατά το οποίο ένα ρωσικό αντιτορπιλικό κατάφερε μόλις να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο.

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ.[13,6 μίλια] από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. «Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα», πρόσθεσε.

Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία και η Ρωσία διέρχονται τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Από τότε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας τα οποία στοχεύουν κυρίως τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή (προχθές) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση από την πλευρά του στη Ρωσία για «ηρεμία» προειδοποίησε, όμως, ότι η υπομονή της Άγκυρας έχει «όρια».